Jakub Forgács Rôzne

V Bystrici prebehne celomestská deratizácia: Psíčkari a rodičia bacha!

S príchodom jari sa mestá chystajú na boj s hlodavcami. Nevyhne sa mu ani Banská Bystrica. Obozretní by preto mali byť hlavne psíčkari, ale aj rodičia malých detí.

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici prebehne celomestská deratizácia: Psíčkari a rodičia bacha!
Zdroj: TASR

V týchto dňoch bolo na tabuliach mesta Banská Bystrica zverejnené Oznámenie o vykonaní jarnej časti celomestskej deratizácie, ktorá potrvá od 15. marca do 15. júna 2016. „Pôjde o deratizáciu na celom území mesta so zapojením správcov sietí, správcov a vlastníkov budov a tiež obyvateľov mesta, ktorí nám pomáhajú pri lokalizácii miest výskytu,“ uviedol Ján Chmelík z Oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev.

„V meste vďaka pravidelnej deratizácii zatiaľ neevidujeme zvýšený výskyt hlodavcov,“ pokračoval Chmelík ktorý poznamenal, že sa s ňou začne tak, ako po iné roky. „Deratizácia sa vykonáva pravidelne každý rok na jar a na jeseň od roku 1998,“ doplnil so slovami, že výdavky na deratizáciu sa pohybujú v rozpätí od 8 000 do 12 000 eur za rok.

„Nástrahy na verejných priestranstvách sa zatlačia do nôr a diera sa označí PET – fľašou s výstražnou nálepkou. Pokiaľ je potrebné dať nástrahu na voľne prístupnom priestranstve, ukladá sa v tzv. jedových staničkách, do ktorých vojde len hlodavec. Pozor by si mali dávať majitelia psov, aby sa im pri voľnom behaní neprehrabali k otrave,“ upozornil Chmelík. Obozretní by však mali byť aj rodičia menších detí.

Obyvatelia mesta by podľa jeho slov zatiaľ nemali prísť do styku s týmito látkami. „Pokiaľ by sa tak stalo, je potrebné vyhľadať lekársku pomoc,“ dodal so slovami, že zoznam konkrétnych lokalít, kde prebehne deratizácia, ešte nie je spracovaný.

Čítajte tiež:

Študentky UMB prišli s nápadom: Otvoria horúcu tému, ktorá aktuálne rezonuje v spoločnosti

Obľúbená akcia bude vskutku špeciálna: Zóna bez peňazí, akú sme v Bystrici ešte nezažili!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM