Jakub Forgács Kultúra

V Bystrici odštartoval maratón zelených filmov: Súčasťou Envirofilmu aj pokus o nevšedný rekord

Medzinárodný festival filmov o životnom prostredí Envirofilm je opäť pod Urpínom. Tento ročník nie je výnimočný iba účasťou 37 krajín, ale aj pokusom o rekord.

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici odštartoval maratón zelených filmov: Súčasťou Envirofilmu aj pokus o nevšedný rekord
Zdroj: TASR

V Banskej Bystrici sa dnes začal 20. ročník Medzinárodného festivalu filmov o životnom prostredí Envirofilm 2014. Slávnostne ho otvoril minister životného prostredia Peter Žiga. Ako povedal, teší ho, že vďaka festivalu sa bude častejšie hovoriť o biodiverzite, trvalo udržateľnom rozvoji a ochrane životného prostredia. S tým súvisia aj udalosti týchto dní, keď Slovensko zápasí s odstraňovaním následkov víchrice a povodní.

„Som rád, že tu máme 20. ročník tohto veľmi vydareného a medzinárodne známeho podujatia. Myslím si, že jeho kvalita z roka na rok rastie. Aj takto vieme, či už širokú verejnosť alebo deti v školách naučiť niečo, čo sa týka environmentálnej výchovy. Ukázať im filmy o životnom prostredí, aby sa dozvedeli ako prírodu chrániť a zachovávať ju pre ďalšie generácie,“ konštatoval Žiga. Beseda s ministrom životného prostredia je naplánovaná na piatok o 14:00 v kinosále Múzea SNP. Vstup je voľný.

Do jubilejného 20. ročníka Envirofilmu prihlásilo svoje diela rekordných 37 krajín sveta. Zo 154 prihlásených filmov diváci uvidia 63, ktoré do finále posunula výberová komisia. Prehliadka súťažných filmov sa koná denne od 9:00 do 21:00, od dnes až do soboty. Vstup do kinosály Múzea SNP je bezplatný.

Súčasťou „zeleného“ festivalu sú aj enviroaktivity pre deti a mládež, besedy s filmárskymi osobnosťami, výstavy, ale aj pokus o rekord vo vytvorení najväčšieho živého loga Envirofilmu. O ten sa tanečníci štvorylky pokúsia v piatok o 11:00 na banskobystrickom Námestí SNP.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM