Katarína Oravská Rôzne

V breznianskom klube sa objavil Hammel aj Neckář: Miestna mládež sa bavila behom na 60 m opačne :)

Každoročne pri výročí založenia M-klubu sa breznianska mládež zabávala plnením najrôznejších úloh. Behali vo vreciach, či pretekali s detskými kočíkmi. Klub mladých navštevovala aj mládež zo zahraničia i známe osobnosti. Viac už prezradil jeden zo zakladateľov a vedúci M-klubu Daniel Rakyta.

Ilustračný obrázok k článku V breznianskom klube sa objavil Hammel aj Neckář: Miestna mládež sa bavila behom na 60 m opačne :)
Zdroj: Dnes24.sk

O vzniku M-klubu, ktorý bol otvorený 24. apríla 1970 sme vám priniesli prvú časť rozhovoru s Danielom Rakytom. Prečítať si ho môžete TU. Teraz sme sa pýtali, čo všetko v ňom “stvárali“ aj to, či bola ich činnosť kontrolovaná.

V M-klube prebiehali rôzne spevácke súťaže a kadejaké iné zaujímavé akcie…

M-klub bol organizátorom aj spoluorganizátorom mnohých zaujímavých podujatí ako napr. celoslovenská súťaž populárnych piesni O Zlatý erb mesta Brezna, súťaž v interpretácií detských pesničiek O Malý erb mesta Brezna.

Klub mal aj svoje divadielko…

Pri M-klube od jeho vzniku úspešne pracovalo divadielko malých javiskových foriem Kontakt, ktorého členovia získavali ocenenia na mnohých podujatiach. Tento kolektív tvorili prevažne študenti stredných škôl, žiaci odborných učilíšť a mladí robotníci z Horehronia. Dramaturgické zameranie divadielka bolo realizované v dvoch ideovo-umeleckých polohách: boli to politicko-výchovné programy reprezentované hlavne pásmami umeleckého slova. Druhou polohou v činnosti divadielka bola realizácia humoristicko-satirických programov. Za desať rokov svojej existencie jeho členovia vystupovali napr. na Festivale čs. mládeže v Strážnici, celoštátnej prehliadke klubovej činnosti v Olomouci, celoštátnom seminári k výchove mládeže v Českých Budějoviciach, Slovenskom festivale MJF v Poprade, celoslovenskom festivale MJF ROH ba dokonca i v maďarskom meste Salgótarján. Mnohokrát sa ich programy objavili na televíznych obrazovkách, najmä v reláciách TKM, Rozlety, Mladými očami, Nedeľa v klube. Umeleckým vedúcim, scenáristom a režisérom divadielka som od jeho vzniku bol ja.

Konali sa tam aj rôzne netradičné súťaže, aké napríklad a kto ich vymýšľal?

Každoročným vyvrcholením činnosti klubu boli festivaly M-klubu usporiadane v mesiaci jeho založenia. V rámci tohto podujatia sa organizovali rôzne súťaže napr. v detskej kresbe na dlažbe. Najväčší úspech mal festivalový viacboj – súťaž v neobvyklých disciplínach – skok vysokých s kufrom, beh na 60 metrov opačne, preteky s detskými kočíkmi, beh vo vreciach. Akcie som vymýšľal väčšinou sám, ale aj za spolupráce s klubovou radou. Klubová rada sa schádzala raz do mesiaca a okrem organizačných záležitosti riešila i priestupky členov, ktoré zaznamenávala do tzv čiernej kroniky, naopak, dobré skutky sa zaznamenávali do knihy činov.

Taktiež do breznianskeho M-klubu chodili aj zahraničné návštevy a známe tváre šoubiznisu, ako to prebiehalo?

Klub mladých často navštevovali zahraničné mládežnícke kolektívy aj jednotlivci, ktorí prišli nabrať skúsenosti z organizovaním klubových podujatí v Brezne. Taktiež sa tu konali rôzne besedy s populárnymi osobnosťami a to tak, že keď sa vo veľkej sále Domu kultúry konali nejaké vystúpenia napr. populárnych spevákov (Václav Neckář, Pavol Hammel, Peter Spálený, Jiři Štědroň a ďalší), po ňom sme ich pozvali do M-klubu, kde bola s nimi beseda a podpisová akcia. Bohato popísané stránky Kroniky klubu tvrdia, že nielen domáci navštevovali tieto priestory. Možno nájsť poďakovania za príjemný pobyt i dobre organizovanie podujatí nielen v slovenčine a češtine, ale i v maďarčine, ruštine, nemčine, ba i v arabčine. Boli to uznania od mladých z NDR, NSR, ZSSR, Francúzov, Bulharov, Maďarov, Poliakov, Juhoslovanov, Vietnamcov a Čechov.

Museli tam bývať aj nejaké politické besedy? Kontroloval niekto činnosť M-klubu?

Samozrejme, že sme museli organizovať aj besedy s rôznymi osobnosťami politického a verejného života v meste. Činnosť klubu a jeho hospodárenie kontrolovala mládežnícka organizácia v Mostárni, neskoršie Dom kultúry ROH (od januára 1973) pod ktorého zriaďovateľa klub prešiel v čase, keď mládežnícka organizácia nemala dostatok finančných prostriedkov na jeho činnosť (v klube bol zamestnaný vedúci, barmanka a pomocná sila). Upratovačky platila Mostáreň. Funkciu vedúceho klubu som vykonával od 1.11.1970 do 31.8.1978. V klube sa viackrát konali rekonštrukčné práce interiéru.

Kedy zanikol M-klub a prečo?

Po roku 1978 činnosť klubu na určitý čas stagnovala. V osemdesiatych rokoch bola činnosť tohto zariadenia prezentovaná najmä výchovno-vzdelávacími a zábavnými podujatiami pre mládež. V roku 1983 vznikla pri M-klube country skupina Vodopád, v roku 1985 zaviedli do činnosti novú formu – Senior klub určený pre mládež nad 20 rokov. Činnosť bola prezentovaná aj ďalšími súbormi – divadielko malých javiskových foriem Hugáni, krúžok moderného tanca a Divadelné štúdio mladých. Od roku 1980 sa vo funkcii vedúceho postupne vystriedali: Ján Farský, Mária Divoková, Július Obernauer, Miroslava Vaculčiaková. Po roku 1992 v súvislosti so zrušením svojho zriaďovateľa – domu kultúry – M-klub v Brezne zanikol.

Čítajte tiež prvú časť rozhovoru Členské 25 Kčs a denne vypitých 200 fliaš kofoly: Breznianska mládež si pred 45. rokmi vybudovala vlastný klub

Foto: Archív Daniela Rakytu

Skok s kufrom, beh na 60 metrov opačne či preteky s kočíkom
34
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM