Marcel Mojžiš Správy

Už je to tu! Chrípka udrela naplno... Chorých je viac o 564 percent

Dajte si pozor na chrípku. Tá počas tohto týždňa už ukázala svoju silu a v rámci Banskobystrického kraja udrela naplno. Počet chorých sa v priebehu pár dní tak zvýšil až o 564 percent!

Ilustračný obrázok k článku Už je to tu! Chrípka udrela naplno... Chorých je viac o 564 percent

Celkom zaujímavú sinusoidu s poklesmi a vzostupmi má od začiatku tejto zimy výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO), ale aj chrípky. Kým v ostatných týždňoch s výnimkou 1. kalendárneho týždňa 2013, zaznamenávali epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica len mierne výkyvy, v druhý týždeň nového roka je všetko inak. Na základe analýzy hlásení 51 percent všetkých lekárov pre deti a dorast a 54 percent lekárov pre dospelých z Banskobystrického kraja musia konštatovať, že tieto ochorenia, hlavne však chrípka, udreli v plnej sile.

Varujúce cifry

V medzitýždňovom porovnaní sa zvýšil výskyt ARO takmer o 115 percent, no počet chorých na chrípku a jej podobné ochorenia je vyšší až o 564 percent. Pri porovnaní s výskytom týchto ochorení s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt ARO vyšší o 36 percent a výskyt chrípky takmer o 53 percent. Epidemiológovia však nezaznamenali v tomto regióne zatiaľ ani jeden prípad ochorenia na novú chrípku AH1N1.

„RÚVZ v rámci celého Banskobystrického kraja aktuálne eviduje v 2 kalendárnom týždni v absolútnych číslach 5 694 prípadov akútnych respiračných ochorení, čo predstavuje prepočítanú chorobnosť 1 628 prípadov na 100 tisíc obyvateľov kraja a 785 prípadov chorých na chrípku. Chorobnosť v prípade chrípky je 225 prípadov na 100 tisíc obyvateľov tohto regiónu,“ prezradila Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ B.Bystrica.

Kde vystrája chrípka najviac?

Najviac chorých na ARO v Banskobystrickom kraji tentoraz hlásia okresy Žarnovica (2 124), Banská Bystrica (2 048) a Veľký Krtíš (1 841 prípadov na 100 tisíc obyvateľov). Chorobnosť na chrípku je opätovne najvyššia v okrese Žarnovica, Banská Bystrica a Veľký Krtíš.

„Zvýšenie počtu chorých na ARO aj CHPO sme očakávali a je v januári takmer bežné. Ľudia sa po sviatkoch vracajú do práce a deti do škôl, navyše je vlhko bez výraznejších mrazov, čo vytvára vhodnejšie podmienky na šírenie vírusov. Čo sa týka počtu hlásiacich lekárov mal by sa ich počet zvýšiť. Ich hlásenia však skresľujú len údaje o absolútnom počte chorých, no chorobnosť na základe štatistických údajov vypočítavame aj s proporciou nehlásiacich lekárov. Preto jej porovnateľná v rámci celej SR,“ uviedla vedúca Odboru epidemiológie banskobystrického RÚV Mária Avdičová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM