Monika Obrtalová Rôzne

Úver vo výške 2 miliónov eur si mesto zatiaľ nevezme

Poslanci mestského zastupiteľstva za posledné tri mesiace mimoriadne zasadali už po štvrtýkrát. Iniciátorom bol opäť primátor Ivan Saktor, ktorý predkladal návrh na vzatie úveru vo výške 2 miliónov eur. Ten však väčšina banskobystrických poslancov n

„Investičný úver sme navrhovali ako riešenie kvôli súčasnému stavu mestskej pokladnice. Výpadok podielových daní a nepriaznivý vývoj kapitálových príjmov spôsobil, že nám ešte ku koncu júla chýbalo 1,8 milióna eur. Do konca roku 2010 to môže byť viac ako 2 milióny,“ vysvetľuje Beata Farkašová, ekonómka mesta Banská Bystrica a zároveň spracovateľka spomínaného návrhu. Poslanci však mali voči nemu viacero pripomienok. „Nemôžeme nové mestské zastupiteľstvo zaťažovať úverom. Navyše sme v návrhu nedostali žiadne bližšie podmienky jeho splácania, takže vôbec nevieme, do čoho ideme,“ priznáva poslanec MsZ Pavol Katreniak z Banskobystrickej alternatívy. „Pokiaľ bude návrh dopracovaný a budeme vedieť, aké škody napáchame neodsúhlasením úveru, samozrejme ho podporím,“ otvorene povedal poslanec MsZ Martin Baník z SDKÚ-DS.

Primátor mesta Ivan Saktor zatiaľ problém v nepodporení svojho návrhu nevidí: „Do novembrových komunálnych volieb máme ešte dve zastupiteľstvá. Verím, že na nich sa definitívne rozhodne,“ vysvetlil. Jednou z možných alternatív ako predísť katastrofálnej situácii, ktorá mestu hrozí koncom tohto roka, je podľa poslancov zrušenie súťaže na PPP projekt. Ten zahŕňa opravu a údržbu miestnych komunikácii za takmer 10 miliónov eur. „Pozastavme tento projekt, kým sa mesto nezrevitalizuje a znova ho rozbehnime v letných mesiacoch roku 2011, keď už situácia bude zažehnaná,“ navrhoval na zastupiteľstve poslanec MsZ Pavol Bielik. „Pokiaľ poslanci nebudú chcieť projekt, tak jednoducho zrušíme súťaž a viac už nebude existovať,“ povedal jasne primátor, ktorý čaká na ďalšie zasadnutie poslancov. Tí by sa mali stretnúť už o týždeň a rokovať aj o spomínanom zrušení PPP projektu.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM