Michal Majer Rôzne

Úver na 2 milióny eur si mesto nakoniec vezme

Na prvom poprázdninovom mestskom zastupiteľstve rozhodovali bystrickí poslanci o viacerých vážnych otázkach. Jednou z nich bolo vzatie úveru vo výške 2 miliónov eur, ktoré bolo predmetom rokovania na poslednom mimoriadnom zastupiteľstve ešte minulý t

„Mesto si takýto úver nevzalo 4 roky, tak prečo teraz? Navyše je to nehoráznosť predložiť po týždni opätovne tento materiál, ktorý obsahuje 62 položiek, ktoré v tejto chvíli vôbec nepotrebujeme riešiť. Radšej mali byť zrušené Dni mesta a magistrát mohol ušetriť,“ zneli kritické slová na adresu úveru od Martina Baníka, poslanca MsZ z SDKÚ-DS. „Tým, že tento materiál nebol predložený včas, nebol prerokovaný v príslušných komisiách a nebolo v ňom uvedené stanovisko finančnej komisie, bol v rozpore s rokovacím poriadkom mestského zastupiteľstva,“ namietal voči návrhu poslanec Vladimír Pirošík z BBA. „Je to absolútna nepravda, pretože tento materiál bol trikrát prerokovaný vo všetkých komisiách. Je to len otázka hry. Na materiáli sa nič nemenilo a rokovací poriadok umožňuje primátorovi mesta, aby ho opätovne predložil,“ ohradil sa primátor mesta Ivan Saktor.

Návrh na vzatie úveru vo výške 2 miliónov eur odsúhlasilo 16 členov zastupiteľstva aj vďaka väčšiemu počtu poslancov podporujúcich primátora. „Som spokojný s výsledkom hlasovania, ale spokojní musia byť najmä Bystričania, pretože sa jednalo o prefinancovanie akcií, ktoré sú už hotové,“ reagoval na výsledok hlasovania primátor, keďže časť úveru pôjde aj na splatenie dlhov voči firmám, ktoré v Banskej Bystrici realizovali rôzne investičné projekty a doteraz nedostali zaplatené. „Je to dvojité víťazstvo. Ide totiž o stavby, ktoré mesto potrebuje, napríklad aj most v Podlaviciach. Prijali sme opatrenia, ktorými dofinancujeme v tomto volebnom období všetky stavby, ktoré sme začali,“ pokračoval primátor. „Nemyslím si, že to bolo dobré rozhodnutie pre Banskobystričanov, pretože okrem toho, že sa budú pred voľbami strihať pásky, otvárať mosty a chodníky, 1. januára príde deň, keď sa tieto úvery začnú splácať,“ uzavrel Pirošík.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM