Jakub Forgács Futbal

Úspechy a pády bystrického futbalu: Dukla dala svetu kvalitných hráčov

Z klubu pod Urpínom vzišlo množstvo futbalových velikánov. Banská Bystrica zažila úspechy aj pády domáceho futbalu. Poďte si s nami zaspomínať na históriu Dukly...

Ilustračný obrázok k článku Úspechy a pády bystrického futbalu: Dukla dala svetu kvalitných hráčov

Počiatky profesionálneho futbalu v našom meste siahajú do roku 1904, kedy bol založeý futbalový klub Besztercebányai Sport Club. Armádný klub začal pôsobiť v meste až od roku 1965, kedy bola do Banskej Bystrice prevelená VTJ z Brezna.

Do II. ligy sa Dukla prebojovala v ročníku 1966/1967, keď vyhrala F-skupinu iba o bod pred Martinom. Už o rok neskôr sa prvýkrát v histórii prebojovala do I. celoštátnej československej futbalovej ligy. V roku 1970 sa opäť presunula do II.ligy a návrat sa jej podaril až v sezóne 1976/1977. Úspechom klubu bolo víťazstvo v Slovenskom pohári v roku 1981. V sezónach 1984 – 1986 bola najlepším slovenským mužstvom československej futbalovej ligy podľa umiestnenia.

Svoju novodobú históriu v najvyššej súťaži začal klub písať v lete 1993. V sezóne 1998/1999 sa Dukla stala finalistom Slovenského pohára a účastníkom Pohára UEFA. Žiaľ, hneď v prvom kole vypadla s Ajaxom Amsterdam. Na tri roky potom spadla do II. ligy a späť sa vrátila až v ročníku 2003/2004, kedy skončila druhá. V Pohári UEFA postúpila cez dve predkolá do hlavnej súťaže, kde pod vedením Ladislava Molnára stroskotala až na celku S.L. Benfica Lisabon. O rok neskôr skončila ako tretia v tabuľke a po druhýkrát vyhrala Slovenský pohár.

Hoci sa potom v roku 2009 spomínalo spojenie klubu s Podbrezovou, po protestoch fanúšikov k tejto fúzii nedošlo. V posledných rokoch sa však bystrický klub drží v druhej polovici tabuľky. V aktuálnej sezóne mu patrí až ôsma priečka. Bystrický futbal však aj napriek slabším výsledkom z posledných rokov dáva slovenskému a svetovému futbalu veľké mená. V Banskej Bystrici začali svoju kariéru hráči ako Róbert Semeník, Marek Penksa, Dušan Tóth, či Vratislav Greško.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM