Monika Obrtalová Iné športy

Úspech našich hokejbalistov v zahraničí

Počas uplynulého víkendu sa banskobystrickí hokejbalisti pod menom klubu HbK Springfield zúčastnili na medzinárodnom turnaji v hokejbale v nemeckom meste Deggendorf. Toto okresné mesto ležiace na brehoch Dunaja v spolkovej republike Bavorsko by sme v

Turnaja sa zúčastnili tímy zo 4 krajín: Nemecka, Česka, Švajčiarska a HbK Springfield Banská Bystrica ako jediný zástupca zo Slovenska. Za klub na turnaji nenastúpili iba kmeňoví hráči klubu, ale aj posily v podobe kamarátov z iných klubov z oboch bankobystrických líg.

Zostava tímu (v zátvorke klub, pokiaľ hráč nehrá aj v lige za Springfield): Martin Žilka (Foresters B. Bystrica), Aleš Melichar, Antonín Lacký, Roman Koppa, Tomáš Guttmann (Zubři B. Bystrica), Ján Náter, Boris Franko, Andrej Nemček (HbK Knights B. Bystrica), Marek Koppa (Monkeys B. Bystrica), Ján Bobok (Monkeys B. Bystrica), Andrej Čačko (Kremnica Wolves), Peter Hajzuk (Radvaň Stars) Našim zástupcom prisúdil v prvom zápase Highlanders Prachatice, tím z južných Čiech.

Bystričania si museli zvykať na trošku odlišnú loptičku, než na akú sú zvyknutí. Organizátori ani po dohode so súperom nechceli povoliť jej výmenu, a tak oba tímy občas vyzerali nemotorne po nečakaných odrazoch. Ako prví chybu v obrane súpera využili Prachatice, keď si útočník zbehol priamo medzi kruhy a strelou švihom nedal Žilkovi šancu. Až tento gól prebral Bystričanov a od tej chvíle boli herne lepší, vytvárali si šance, až sa napokon podarilo stav vyrovnať Náterovi po šikovnej dorážke. Do konca zápasu už gól nepadol a tak sa muselo rozhodnúť v samostatných nájazdoch.

Kapitán Nemček blafákom jednou rukou prekvapil českého gólmana, Náter si s ním poradil tak, že ho nechal úplne vedľa brány a keďže Žilka v nájazdoch nedostal ani jeden gól, Bystričania vyhrali svoj prvý zápas v skupine. V druhom zápase ich čakali domáci Deggendorf Devils All-Stars, podľa výzoru a herného prejavu tím zložený z domácich hokejistov. V tomto zápase sa začala prejavovať nižšia kvalita rozhodcov, ktorí ako jediní uberali turnaju na prestíži, pretože zúčastnené tímy boli na veľmi dobrej úrovni. Tímy sa viac venovali súbojom ako hre, napriek tomu Bystričania mali dve obrovské šance.

Po krásnej prihrávke Nátera šiel sám na bránu Nemček ale jeho strelu brankár len tak-tak stlmil lapačkou a následne loptičku kotúľajúcu sa do brány upratal do bezpečia obranca. V druhej šanci bol opäť ten istý útočník Bystričanov, keď sa kľučkou zbavil obrancu, no jeho bekendovú strelu vytlačil brankár opäť lapačkou mimo brány. Keďže sa neujal ani teč Mareka Koppu po strele Guttmanna a v posledných sekundách zázračným zákrokom Žilka zneškodnil jedinú šancu domácich, zápas dospel opäť k nájazdom. V nich však ani jeden z bystrických exekútorov úspešný nebol a Žilka inkasoval raz.

Vo vzájomných zápasoch Deggendorfu a Prachatíc sa zrodili výsledky 2:1 po nájazdoch a 4:0, oba v prospech Nemcov, a tak Bystričania veľmi dobre vedeli, že ďalší zápas s Deggendorfom nesmú prehrať, inak sa rozplynie šanca na medailové umiestnenie. Domáci tím bol poháňaný najmä nepresnými verdiktmi rozhodcov, ktorí im dovoľovali aj mnoho nečistých zákrokov. Striedačka Bystričanov však fungovala vynikajúco, hráči sa povzbudzovali a na provokácie súpera odpovedali úsmevom na perách a najmä gólom Nemčeka, ktorý po nahrávke Mareka Koppu strelou od modrej trafil presne ľavý horný roh brány.

O pár chvíľ na to po výbornej práci Romana Koppu v obrane Nemci prepadli, tečovanú strelu Mareka Koppu ako prvý za bránkou dobehol Nemček, pri tyčke našiel voľného Nátera a ten zvýšil na 2:0. To už agresivita domácich začala stúpať, paradoxne rozhodca silou mocou chcel vylúčiť a upokojovať slovenský tím. Domácim sa podarilo znížiť na 2:1. Rozhodcovia úradovali aj ďalej, poslali slovenský tím do nepochopiteľného oslabenia. V ňom sa podarilo Lackému s Melicharom zachytiť súperovu rozohrávku a Hajzuk šiel sám na bránu, svoj nájazd žiaľ nepremenil. Výhru 2:1 si však bystrickí chlapci vďaka obetavosti postrážili.

S vedomím, že finálová skupina je takmer vo vrecku, no z posledného duelu základnej skupiny s českými Prachaticami treba aspoň bod, nastupovali hráči Springfieldu do zápasu s cieľom nevymýšľať, nekalkulovať a hrať na víťazstvo. Českého súpera nepúšťali od začiatku pred Žilkovu bránu a v útoku boli aktívnejší. Výbornú prácu Mareka Koppu a Nátera pred bránou využil Nemček, ktorý strelou z otočky prestrelil brankára. V obrane výborne hrali najmä Lacký s Melciharom a oporou v bránke bol pozorný Žilka.

Česi sa v závere pokúsili aj o hru bez brankára, na stredovej čiare však Nemček vypichol obrancovi loptičku, vymenil si ju s Náterom, ktorý sa nezachoval sebecky a posunul ju Nemčekovi naspäť a ten do prázdnej brány spečatil postup Springfieldu do finálovej skupiny. V skupine o 1.-3. miesto na Banskobystričanov čakal nemecký tím Landshut Scorpions a český extraligista a jednoznačne herne najlepší tím turnaja HBC Škoda Plzeň aj s dvomi českými reprezentantmi. V úvodnom zápase na Springfield čakali práve obhajcovia turnajového prvenstva z Plzne.

Bystričania dobre vedeli, že proti tak dobrému a technicky zdatnému súperovi pomôže len kvalitná defenzívna hra s pokusmi o rýchle protiútoky a tomu prispôsobili aj svoju taktiku. V bráne sa mohli spoľahnúť na výborného Žilku. V polovici zápasu unikla dvojica Nemček – Náter. Prvý menovaný našiel Nátera krížnou prihrávkou cez bránkovisko, no ten v ťažkej pozícii trafil loptičku zo vzduchu len do žrde. Keď sa už-už zdalo, že zápas sa v riadnej dobe skončí nerozhodne, drobná chyba a zmätok pred bystrickou bránou znamenal gól po dorážke z bránkoviska za bezmocného Žilku. Springfield si zobral oddychový čas, no skúsení hráči Plzne ich už k záverečnej hre bez brankára ani len nepustili.

V druhom zápas finálovej skupiny proti nemeckému Landshut Sorpions, tímu zloženému z hokejistov, chceli Bystričania uspieť a stále dúfať v teoreticky možné turnajové víťazstvo. Zápas však začali veľmi zle, keď po dvoch minútach prehrávali 0:2. Nemecký tím sa však na ihrisku začal cítiť povýšenecky a myslel si, že súper sa položí. Ich herný prejav sa nezmenil ani po varovnej strele Boboka, ktorý z dobrej pozície len tesne minul. Bystričania sa otriasli zo zlého úvodu a boli jasne lepším tímom.

Strely Lackého a Guttmanna zastavila žrď a žrď zvonila do tretice aj po strele Nemčeka, tento krát sa však loptička od nej odrazila na radosť Slovákov do brány a Nemci zostali zaskočení. Výbornú hru potvrdil krásnou strelou takmer od polky Melichar a zrazu sa začínalo odznova. Keď Bystričania nechápavo krútili hlavou nad hrou Deggendorfu v základnej skupine, tak od hráčov Landshutu sa dočkali niečoho podobného. Zákerné zákroky, či nesprávne verdikty rozhodcov nemali konca, no výbornou odpoveďou bola najkrajšia akcia zápasu. Roman Koppa našiel Guttmanna, ten medzi kruhmi voľného Mareka Koppu.

Jeho strela sa odrazila pred voľného Nemčeka a ten bekendom prehodil ležiaceho brankára. Obrovská radosť na strane Bystričanov vypukla o pár sekúnd na to opäť, keď po Nemčekovej prihrávke Guttmann pomedzi nohy prekonal brankára po štvrtý krát. V tom však prišli vehementné protesty nemeckých hráčov, že loptičku zastavila žrď. Rozhodca na prekvapenie snáď celého štadióna svoje pôvodné gesto zrušil a gól neuznal po „porade“ so svojimi kolegami, ktorí slúžili len na podávanie loptičky, pretože rozhodcami sa ich nazvať nedalo. Každému na ihrisku i v hľadisku muselo byť jasné, že loptička sa odrazila od vnútornej odrazovej lišty a dobre to vedeli aj hráči súpera, no nepriznali sa.

Springfield bol tak obratý o úplne regulárny gól. Po krátkom zdržaní sa opäť začalo hrať a Springfield sa mohol športovo pomstiť, no vynikajúcu Čačkovu prihrávku Nemček sám pred brankárom nedokázal zužitkovať. Záver zápasu bol o to trpkejší, že Landshut polminútu pred koncom pri hre bez brankára vyrovnal. Protesty po záverečnom hvizde nemali šancu na úspech… V nájazdoch navyše boli úspešní všetci hráči súpera, za Springfiled však len Náter a Guttmann, keďže Nemček svojou strelou trafil rúčku brankárovej hokejky. Bystričania tak ostali nielen sklamaní, no najmä znechutení. 

Chlapci si však povedali, že aj tak zahrali skvelý turnaj a zišla sa výborná partia. S istotou konečného tretieho miesta a s už utíchajúcim pocitom krivdy sa vybrali do hľadiska hlasivkami podporiť hráčov Plzne, ktorí dokázali zvíťaziť a tak aspoň čiastočne pomstiť nespravodlivosť z nášho zápasu. Celkové vyhodnotenie turnaja za účasti primátorky sa už nieslo v dobrej nálade. Turnaja sa zúčastnilo 11 tímov, z toho prvých šesť či sedem výbornej úrovne. Aj keď to môže znieť ako výhovorka, či otrepaná fráza, jedinou škvrnou na celom podujatí zostali len spomínané výkony rozhodcov a na tom sa zhodli viaceré tímy.

Ozdobou výkonu Bystričanov bola aj cena pre najužitočnejšieho hráča turnaja kapitánovi tímu Andrejovi Nemčekovi. Táto cena je však aj odmenou pre všetkých jeho spoluhráčov, ktorí svojimi skvelými výkonmi majú taktiež na nej obrovský podiel. Springfield tak nesklamal a chlapci výborne reprezentovali Banskú Bystricu na tomto medzinárodnom podujatí.

BBHbÚ

hokejbal
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM