Jakub Forgács Správy

Úspech bystrických gymnazistov. Mladí vedci sa dočkali hneď dvojnásobného ocenenia

Ešte ani nezmaturovali a už sa činia ako šikovní vedci. Študenti z bystrického gymnázia sa predviedli v najlepšom svetle. Ich precízny výskum vzoriek meteoritov zaujal aj odbornú porotu!

Ilustračný obrázok k článku Úspech bystrických gymnazistov. Mladí vedci sa dočkali hneď dvojnásobného ocenenia
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Stredoškolský vedecký tím s názvom Eco Heating z Gymnázia A. H. Škultétyho vo Veľkom Krtíši získal v uplynulých dňoch najvyššie ocenenie a Cenu publika v súťaži Chain Reaction. Tím sa vo svojom projekte zameral na riešenie ekologických problémov, ktoré vznikajú v dôsledku vykurovania fosílnymi palivami. Skúmal možnosti využitia solárnej energie na ohrev vody. Urobil niekoľko experimentov, aby našiel najvhodnejší materiál na konštrukciu fototermického solárneho panela, prototyp ktorého členovia tímu na konferencii prezentovali. Úspechu sa však dostali aj bystrickí gymnazisti.

Ocenení bystrickí gymnazisti

Odborná porota vyzdvihla najviac vystúpenia a postery troch tímov. Najmladšie účastníčky Green Bananas in Pyjamas z Gymnázia J. A. Raymana v Prešove si odniesli cenu za III. miesto aj cenu za vynikajúci poster, v rámci ktorého prezentovali, ako sa na získavanie elektrickej energie dá využiť ovocie a zelenina.

Práve tím VESTA z Gymnázia J. G. Tajovského v Banskej Bystrici zaujal svojím precíznym skúmaním vzoriek meteoritov, ktoré dopadli na Zem v rôznych častiach sveta. Entuziastická prezentácia tímu bola ocenená II. miestom aj cenou za vynikajúci poster.

Prototyp víťazného fototermického solárneho systému pocestuje s gymnazistami z Veľkého Krtíša aj na medzinárodnú konferenciu Express Yourself, ktorú projekt Chain Reaction organizuje začiatkom mája v bulharskom Plovdive.

50 mladých bádateľov

Učitelia prírodovedných predmetov z jednotlivých škôl boli na začiatku školského roku pracovníkmi Katedry fyziky FPV UMB vyškolení a dostali metodické materiály, aby mohli motivovať a viesť troj-až päťčlenné tímy žiakov pri práci na výskumnom projekte, ktorý si zvolia. Po úvodnom školení sa ťažisko projektových aktivít presunulo do partnerských stredných škôl. Na hodinách prírodovedných predmetov sa žiaci stávali vedcami, výskumníkmi, zoznamovali sa s postupmi, s ktorými pracuje veda a v skupinách riešili zvolený projekt, využívajúc pritom kritické myslenie, zdôvodňovanie a rozličné zručnosti spojené s riešením problémov.

Vyvrcholením spoločného úsilia bolo národné podujatie s názvom Ukáž, čo vieš!, na ktorom predstavili svoje výskumné projekty najúspešnejšie tímy z každej partnerskej školy. V Kongresovom centre SAV Academia v Starej Lesnej sa zišlo 50 mladých bádateľov, aby prezentovali úspechy, ktoré pri riešení svojich projektov dosiahli, demonštrovali zručnosti, ktoré si osvojili a navzájom sa podelili o poznatky, ktoré získali.

Čítajte tiež:

Nevšedný zážitok spojil Bystričanov. Sídliskom zneli desiatky bubnov VIDEO

Rozsiahla rekonštrukcia serpentín na Urpíne: Bezpečnosť návštevníkov aj vďaka novým zábradliam

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM