Webnoviny - Rôzne

Úspech Bystrice. Monika Pastuchová bojuje o hovorcu roka

Nominácie na Hovorcu roka 2012 sú už známe. Dvanásťčlenná odborná porota rozhodla o piatich menách v každej z troch hodnotených kategórií. Vo finále má svoje želiezko v ohni aj Banská Bystrica v podobe hovorkyne radnice Moniky Pastuchovej.

„Nomináciu môže získať len osoba, ktorá sa počas predchádzajúcich 12 mesiacov aspoň raz verejne vyjadrila v médiu s celoštátnou pôsobnosťou za inštitúciu, ktorú zastupuje s titulom hovorca, alebo ako osoba zodpovedná za komunikáciu,“ spresnil predseda Rady Asociácie hovorcov Slovenska (AHS) Ján Orlovský. Porota pri svojom rozhodovaní podľa neho zohľadňuje predovšetkým hlavné kritérium a tým je profesionalita.

V kategórii Samospráva a neziskový sektor za rok 2012 kandidujú Ľubomír Andrássy (hovorca hlavného mesta SR – Bratislava), Monika Pastuchová (hovorkyňa mesta Banská Bystrica), Marek Tettinger (hovorca MsÚ Bratislava – Nové Mesto), Tomáš Halán (hovorca MsÚ Bratislava – St. Mesto) a Viktorínova Martina (hovorkyňa mesta Košice).

V kategórii Štátna správa a štátny sektor za rok 2012 sa do užšieho výberu dostali Gábor Grendel (ex hovorca Ministerstva vnútra SR), Katarína Kujdáková (hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu), Milan Vanga (hovorca ozbrojených síl SR a poverený hovorca Ministerstva obrany SR), Zuzana Čižmáriková (hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR) a Tatiana Tóthová (hovorkyňa SaS).

Nominovaní v kategórii Privátny a komerčný sektor sú Vladimír Machalík (hovorca závodu Volkswagen Slovensko), Lucia Muthová (riaditeľka odboru firemnej komunikácie, Allianz – Slovenská poisťovňa), Martin Danko (PR manažér a hovorca, Investičná skupina Penta), Dušan Dvořák (hovorca KIA) a Alena Walterová (hovorkyňa VÚB).

[blockquote]Porota rozhodla aj o nomináciách na tzv. hovorcovskú Malinu. Tá je podľa člena Rady AHS Mareka Geša symbolom pochybenia, respektíve ukážkou toho, ako by práca hovorcu nemala vyzerať: „Hovorca musí ovládať tému, ku ktorej sa vyjadruje. Mal by kultivovane vystupovať, zachovávať etiku a protokol, rešpektovať pracovné požiadavky novinárov a vychádzať im v ústrety podľa svojich možností. Samozrejmosťou pri výkone tohto povolania je slušnosť,“ vysvetlil Gešo.[/blockquote] Na hovorcovskú Malinu za rok 2012 sú nominovaní Katarína Zollerová (exhovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR), Jozef Kováčik (hovorca Konferencie biskupov Slovenska) a Jana Tökölyová (hovorkyňa generálneho prokurátora SR).

bystrica24.sk/web­noviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM