Jakub Forgács Správy

Úradovanie alkoholu a psychotropných látok pocítili aj v Rooseveltke: Za rok ošetrili 300 pacientov

Banskobystrickí lekári sa musia pasovať aj s prípadmi ľudí pod vplyvom omamných látok. Prečítajte si, ktoré skupiny ľudí najčastejšie ošetrujú pre ich požitie a ako je to u nás s úmrtiami na otravu alkoholom.

Ilustračný obrázok k článku Úradovanie alkoholu a psychotropných látok pocítili aj v Rooseveltke: Za rok ošetrili 300 pacientov
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

„V roku 2014 sme na Oddelení urgentného príjmu ošetrili 302 pacientov pod vplyvom alkoholu a psychotropných látok. V roku 2013 to bolo až 359 a rok predtým dokonca až 423,“ informovala Ružena Maťašeje, hovorkyňa a manažérka pre vzťahy s verejnosťou Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) F.D. Roosevelta Banská Bystrica. Ako doplnila, nie každý pacient pod vplyvom alkoholu bol v nemocnici aj hospitalizovaný.

To, či niekto skončí v nemocnici, podľa hovorkyne závisí od výšky prítomného alkoholu v krvi a iných zdravotných komplikácii. „Ak aj pacient nemá iné zdravotné komplikácie (spôsobené napríklad pádom…), pri výške 1,5 až 2 promile alkoholu v krvi ho hospitalizujeme, pretože alkohol utlmuje činnosť orgánov a hrozí napríklad útlm alebo zástava dýchania,“ povedala Maťašeje so slovami, že úmrtie pacienta na otravu alkoholom v rokoch 2013 a ani 2014 vo FNsP FDR nezaznamenali.

„Vyšší počet pacientov pod vplyvom alkoholu je v letných mesiacoch. Medzi pacientmi pod vplyvom alkoholu sú najčastejšie bezdomovci a slabšie sociálne skupiny,“ pokračovala hovorkyňa. Dodala, že to, do akej miery alkohol požívajú mladiství, nevedia posúdiť pretože vo FNsP FDR liečia a prijímajú len dospelých pacientov. Deti a študenti sú liečení a hospitalizovaní v Detskej fakultnej nemocnici.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM