Monika Obrtalová Rôzne

Úrad BBSK zvyšuje cestovné až o 10 percent

Od 15. augusta sa v prímestskej autobusovej doprave, ktorá spadá pod Banskobystrický samosprávny kraj upravuje výška jednosmerného cestovného v priemere o 10 %. V tarifných podmienkach zostáva na nezmenenej úrovni poskytovaná zľava z dopravnej (čipov

Ďalšia zmena nastala pre deti od 3 rokov, ktoré budú cestovať za zľavnené cestovné. Za symbolických 0,05 Eura za každých aj začatých 25 km sa bude prepravovať dieťa do troch rokov vrátane kočíka. Cestovné pre dôchodcov nad 70 rokov bude 30 centov za každých aj začatých 25 kilometrov. Do kategórie osobitného cestovného bola zaradená kategória cestujúcich, ktorí využívajú tzv. S-karty. Za každých aj začatých 25 km zaplatia cestujúci 0,30 eura.

BBSK pristúpil k spoplatneniu tejto skupiny cestujúcich, pretože dochádzalo k zneužívaniu S-kariet. Týmto krokom chce kraj zároveň vyhodnotiť pohyb cestujúcich, ktorí si aktívne hľadajú prácu. Do tarifných podmienok pribudla aj kategória dovozné za batožiny, detský kočík a psa, ktoré budú spoplatnené podľa tarifnej vzdialenosti. Kraj zavádza od 15. augusta do pravidelnej autobusovej dopravy aj novinku tzv. SD karty. Tie sú určené pre deti, ktoré navštevujú základnú alebo strednú školu na území Banskobystrického samosprávneho kraja a ich rodina je v hmotnej núdzi. Držitelia týchto kariet budú počas školského roka cestovať za zvýhodnené cestovné.

BBSK v súčasnosti dlhuje dopravcom viac ako 5 miliónov eur a dlh sa každý deň zväčšuje. „Výpadok daňových príjmov za prvý polrok 2010 oproti rovnakému obdobiu minulého roka je pre Banskobystrický samosprávny kraj viac ako 12 miliónov eur. Máme záujem zachovať prijaté štandardy dopravnej obslužnosti v kraji, ako aj udržať čo najširší rozsah prímestskej autobusovej dopravy. Úpravou tarifných podmienok sme predišli rapídnemu rušeniu spojov,“ doplnil predseda BBSK Vladimír Maňka.

K podobnému opatreniu už pristúpil aj Žilinský samosprávny kraj. Vďaka rovnakému postupu sa vytvárajú príležitosti pre vznik integrovanej dopravy, čo by v konečnom dôsledku mohlo znamenať, že cestujúcemu by stačila jedna dopravná karta a mohol by cestovať po celom Slovensku. V BBSK zabezpečujú výkony vo verejnom záujme v pravidelnej prímestskej autobusovej doprave dve spoločnosti – SAD Lučenec a SAD Zvolen. V roku 2009 najazdili 28 940 289 km a prepravili 30 507 554 osôb.

Zdroj: Úrad BBSK

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM