Jakub Forgács Rôzne

Uplynulo už 71 rokov od hrôz, ktoré sa odohrali v Kališti: VIDEO, ktoré ste ešte nikdy doteraz nevideli!

Uplynulo presne 71 rokov od hrôz, ktoré sa odohrali v Kališti. Do obce, ktorú vypálili nacisti, sa bežný život nikdy nevrátil. Prinášame vám video, aké ste ešte doteraz nevideli. Úchvatné letecké zábery priamo z miesta, ktoré sa tragicky zapísalo do našich dejín, boli totiž zverejnené len dnes.

Ilustračný obrázok k článku Uplynulo už 71 rokov od hrôz, ktoré sa odohrali v Kališti: VIDEO, ktoré ste ešte nikdy doteraz nevideli!
Zdroj: YouTube.com

Obec Kalište sa nachádza v Nízkych Tatrách a je úplne izolovaná od okolitej civilizácie. Vybudovaná bola v 16. storočí ako uhliarska obec a jej obyvatelia vyrábali drevené uhlie. Oveľa známejší je však jej smutný osud z obdobia 2. svetovej vojny a Slovenského národného povstania.

Počas SNP sa vojaci, partizáni a rasovo či politicky prenasledovaní občania začali sťahovať do hôr a do horských osád, akou bolo aj Kalište. Kališťania im pomáhali, či už zásobami, alebo poskytnutím strechy nad hlavou. Do histórie obce sa však najviditeľnejšie zapísal 18. marec 1945 – deň, kedy bola obec vypálená nemeckými jednotkami po tom, čo partizáni opustili osadu, aby sa spojili s vojenskými jednotkami, ktoré oslobodzovali Slovensko.

Mnohí ľudia boli zastrelení priamo na mieste, iní zaživa zhoreli v domoch, ktoré začali nacisti zapaľovať. Tragédia si vyžiadala viac ako 40 obetí. Zo 42 domov ostalo 6. Po vyčíňaní nacistov sa osada zmenila na zhorenisko. Kalište je jedinou zo 102 vypálených obcí na Slovensku, do ktorej sa bežný život nikdy nevrátil.

Práve v piatok 18. marca 2016 uplynulo presne 71 rokov od tragických udalostí, ktoré sa odohrali v tejto obci. Portál videozoslovenska.sk v tento deň vydal na svojom YouTube kanáli video s názvom Kalište. Vypálená osada, do ktorej sa po vojne život nevrátil. Na úchvatných záberoch uvidíte Kalište tak, ako bežne človek nemá možnosť, z vtáčej perspektívy.

Čítajte tiež:

Letecké zábery skoro ako z rozprávky: Prekrásne donovalské výhľady vo VIDEU v 4K!

Aj vám v Bystrici chýba pravá zima? Krásne zábery z nášho mesta, ktoré vám ju aspoň trochu vynahradia

Kalište. Vypálená osada do ktorej sa po vojne život nevrátil
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM