Jaroslav Dodok Rôzne

Veľké oslavy 20. výročia UMB: Slávnostný galavečer a elitní hostia

Vysokoškoláci v Banskej Bystrici pripravujú slávnostný galavečer, ktorým oslávia 20. výročie svojej alma mater. Celouniverzitné oslavy sa uskutočnia už dnes, medzi pozvanými sú aj vzácni hostia.

Ilustračný obrázok k článku Veľké oslavy 20. výročia UMB: Slávnostný galavečer a elitní hostia
Foto: Jaroslav Dodok

Univerzita Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici si v tomto roku pripomína 20. výročie svojho založenia, ktoré sa udialo na základe zákona Slovenskej národnej rady (SNR) z 27. februára 1992. Univerzita otvorila svoje brány pre študentov prvýkrát 1. septembra 1992. Dnes o 17.00 h sa v Aule Beliana na Tajovského 40 uskutočnia celouniverzitné oslavy.

Galavečer je zostavený z vystúpení študentov a absolventov UMB, ako aj profesionálnych umelcov blízkych univerzite. V role Mateja Bela, ako sprievodcu galavečerom, bude účinkovať známy slovenský herec Juraj Sarvaš. Súčasťou galavečera bude aj odovzdávanie ocenení UMB jednotlivcom a organizáciám za ich prínos k rozvoju univerzity.

„Na slávnostný galavečer boli pozvaní najvyšší ústavní činitelia SR, predstavitelia regionálnej a miestnej štátnej správy a samosprávy, predstavitelia zahraničných veľvyslanectiev v SR, rektori partnerských univerzít na Slovensku a v zahraničí, spolupracujúce organizácie a pracovníci UMB,“ konkretizoval Porubský.

O univerzite pribudnú tri knihy

V tento deň tiež rektorka UMB Beata Kosová uvedie do života tri publikácie, ktoré svojím obsahom súvisia s uplynulými 20 rokmi v živote univerzity. Ide o knihu z autorskej dielne Slavomíry Očenášovej-Štrbovej Svedectvá o čase, ktorá zachytáva spomienky 60 absolventov UMB na svoje časy strávené na univerzite. Publikácia kolektívu autorov pod vedením Pavla Martuliaka s názvom Dvadsaťročná Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici zachytáva uplynulé obdobie v podobe historických faktov. Publikácia Odváž sa byť múdrym, začni… je pamätnicou 20-ročnej univerzity tretieho veku, ktorá pôsobí na UMB od jej založenia.

„Vďaka iniciatíve študentov UMB je dnes Slovenskou poštou, a. s., uvedená príležitostná poštová pečiatka k 20. výročiu založenia UMB, ktorá určite poteší filatelistov. Celý týždeň je k dispozícii na pošte Banská Bystrica 1 na ulici Horná 1,“ dodal Porubský.

Pokračoval, že 20. výročie založenia univerzity sa nesie hlavne v znamení intenzívnej práce v oblasti skvalitňovania procesu výučby, vedeckovýskumnej práce a materiálnych podmienok štúdia. V priebehu celého roka 2012 organizujú jednotlivé pracoviská univerzity národné a medzinárodné konferencie, športové a kultúrno-umelecké podujatia, ktoré podľa Porubského jednak prispievajú ku kvalite práce na univerzite a na druhej strane ju prezentujú ako vysokoškolské pracovisko s bohatým vedeckovýskumným a umeleckým programom s medzinárodným dosahom.

Množstvo zmien

„Za uplynulých 20 rokov prešla mnohými organizačnými i kvalitatívnymi zmenami, ktoré z nej urobili vysokú školu s celonárodnou pôsobnosťou a s bohato sa rozvíjajúcimi medzinárodnými kontaktmi,“ povedal Porubský. V súčasnosti poskytuje na svojich šiestich fakultách študijné príležitosti v 299 akredito­vaných študijných programoch na všetkých troch stupňoch vysokoškolského štúdia. Túto možnosť aktuálne využíva 12.168 študentov denného a externého štúdia aj v takých študijných programoch (je ich 61), ktoré na Slovensku neponúka žiadna iná vysoká škola.

Univerzita je členom 127 medzinárodných organizácií a ročne vysiela do zahraničia 230 svojich študentov a učiteľov v rámci programu Erasmus

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM