Jakub Forgács Správy

Unikátny vodný žľab v Rakytove čoskoro spustia: Kedy v ňom budú opäť plaviť drevo?

Kultúrna pamiatka pripomína zručnosť a vynaliezavosť našich lesníckych predkov a púta pozornosť vnímavých turistických návštevníkov Banskej Bystrice a jej okolia. Vodným žľabom, ktorý je vyrobený iba z dreva, budú plaviť už o pár dní!

Ilustračný obrázok k článku Unikátny vodný žľab v Rakytove čoskoro spustia: Kedy v ňom budú opäť plaviť drevo?
Zdroj: TASR

Mestské lesy Banská Bystrica aj v tomto roku pozývajú všetkých milovníkov lesa, lesníctva a lesníckej histórie na otvorenie tohtoročnej plavebnej sezóny k unikátnemu drevenému vodnému žľabu do Rakytova pri obci Dolný Harmanec, ktoré sa uskutoční 24. apríla. Tento deň je venovaný lesníckej odbornej i laickej verejnosti, všetkým nadšencom a záujemcom o nezabudnuteľný zážitok plavenia dreva. Na návštevníkov čakajú ukážky pôvodnej techniky plavenia dreva v horských terénoch.

Vodný žľab v doline Rakytovo je od roku 2000 národnou kultúrnou pamiatkou. Pripomína zručnosť a vynaliezavosť našich lesníckych predkov a púta pozornosť vnímavých turistických návštevníkov Banskej Bystrice a jej okolia. Vodný žľab vybudovali v 19. storočí. Má dĺžku 2450 m, za dlhé roky však zostal čiastočne znefunkčnený. Vďaka iniciatíve mesta pod Urpínom ho ako súčasť projektu Rozvoja turistickej infraštruktúry mesta Banská Bystrica opravili. Náklady vtedy dosiahli 1,5 milióna korún. Projekt finančne podporila zo svojich fondov Európska únia, Slovenská republika a mesto.

Celá konštrukcia vodného žľabu je z dreva – zo smreka a jedle, bez použitia iného materiálu, napríklad železa či plastov. Rekonštrukcia žľabu bola zrealizovaná v roku 2006 a je výsledkom remeselného majstrovstva a úsilia pracovníkov banskobystrických Mestských lesov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM