Monika Obrtalová Rôzne

Unikátny splav dreva v Rakytovciach

Ukážka tradičného splavovania dreva vo vodnom žľabe v doline Rakytovo pri Dolnom Harmanci, ktorý je jediným svojho druhu v Európe, prilákalo vo včerajšom slnečnom počasí pod úpätie vrchu Križná asi 200 turistov a obdivovateľov historických pamiatok.

„Žľab od jeho obnovy v roku 2007 používame príležitostne na ukážky splavovania dreva a to ako pre laickú verejnosť, tak aj pre lesníckych odborníkov,“ povedal Jaroslav Bacúr, vedúci oddelenia odbytu ML. Drevo sa v hornej časti žľabu pripravuje vždy na jeseň, aby sa v priebehu sezóny mohlo splavovať do údolia. „Za ten čas sme takto splavili asi 200 kubických metrov dreva vo forme metroviny,“ dodal.

Podobne splavovanie dreva fungovalo aj v minulosti. Za prvej Československej republiky sa dokonca splavovalo potokom až do desať kilometrov vzdialenej Banskej Bystrice, kde sa surovina ako zdroj energie používala najmä v priemysle. Žľab v Rakytove vybudovali pravdepodobne už v 19. storočí a na splavovanie dreva sa používal až do roku 1992. Za národnú kultúrnu pamiatku ho vyhlásili v roku 2000 a v roku 2007 ho s prispením fondov Európskej únie v dĺžke 2450 metrov obnovili. Celá konštrukcia vodného žľabu je z dreva – zo smreka a jedle.

Z inventúry mestského lesného majstra Júliusa Petrikovicha z roku 1922 vyplýva, že na území ML boli funkčné vodné žľaby v dolinách Cenovo – meral 4650 metrov, Prašnica – mal 1840 metrov a Rakytovo – dlhý bol 2400 metrov. V tom istom roku sa napríklad v doline Prašnica splavilo ročne od 2000 do 2500 priestorových metrov dreva. Pri plavení dreva bolo denne 40 až 80 ľudí a splavilo sa 150 priestorových metrov. Objem splaveného dreva závisel od množstva vody vo vodnom žľabe.

Zdroj: TASR

rakytovce
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM