Jakub Forgács Rôzne

Unikátny robot v Rooseveltke: Prácu s ním trénovali lekári na kuracích krídelkách

Banskobystrická nemocnica sa môže pochváliť na Slovensku jedinečným robotickým systémom, ktorý lekárom pomáha pri chirurgických zákrokoch. Operáciu za pomoci robota sledovalo na špeciálnom workshope v priamom prenose viac ako 30 urológov z Čiech a Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Unikátny robot v Rooseveltke: Prácu s ním trénovali lekári na kuracích krídelkách
Zdroj: Dnes24.sk

Jedinečný Roboticko – laparoskopický workshop sa konal v pondelok a v utorok vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta. Operáciu nádoru prostaty asistovanú robotom sledovalo v priamom prenose viac ako 30 urológov z Čiech a Slovenska, ktorí tak mali možnosť porovnávať odstránenie prostaty asistované robotom s klasickou otvorenou operačnou metódou. „Keď to už niekto vie, vyzerá to jednoducho,“ s humorom konštatoval vedúci robotického centra Vladimír Baláž, ktorý prítomným lekárom prebiehajúci zákrok komentoval.

Trénovali na kuracích krídelkách

Okrem roboticky asistovanej prostatektómie bola na programe workshopu aj resekcia nádorom postihnutej obličky a roboticky asistovaná pyeloplastika. Na záver lekári absolvovali tréning na robotickom a laparoskopickom trenažéri. Pikoškou je, že manipuláciu s laparoskopickým trenažérom trénovali účastníci workshopu na kuracích krídelkách.

Roboticky asistovaná chirurgia je na Slovensku pomerne nová operačná metóda a zatiaľ s ňou majú lekári málo praktických skúsenosti. Práve rozšírenie vedomostí o jej výhodách a získanie skúseností bolo cieľom organizátorov pri uskutoční workshopu. „Takto sa naučíme oveľa viac ako čítaním v knihách.“ zhrnul svoje dojmy z podujatia jeden z účastníkov.

V Bystrici je jediný robotický systém na Slovensku

Vo svete je inštalovaných viac ako 2b500 robotických systémov a roboticky asistovaná chirurgia predstavuje vyšší stupeň chirurgickej liečby. Dokonalá mikromechanika nástrojov umožňuje operovať aj v ťažko dostupných oblastiach, kde by klasický operačný zákrok predstavoval pre pacienta vyššie riziko a dokáže tak ušetriť okolité tkanivá a cievy. Pacientovi po zákroku zostanú len štyri malé vpichy, ktoré urobili ramená robota. Ramená ovláda operatér, ktorý vidí operačné pole v 3D zobrazení na ovládacej konzole. Ďalšími nezanedbateľnými výhodami sú minimálne straty krvi a riziko infekcií, kratšia doba rekonvalescencie aj pobyt v nemocnici.

Slovenským pacientom je k dispozícii zatiaľ jeden robotický systém. Od roku 2011 s jeho pomocou operujú v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. Používajú ho pri chirurgickej liečbe niektorých onkologických ochorení v urológii a gynekológii, pred mesiacom rozšírila nemocnica jeho využitie aj v transplantačnej chirurgii.

Jedinečný robot v bystrickej nemocnici: Prácu s ním trénovali lekári na kuracích
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM