Michal Majer Rôzne

Unikátny drevený kostolík v Hronseku

Drevený kostolík, ktorý sa nachádza v Hronseku pri Banskej Bystrici, je skutočne unikátny. Svedčí o tom aj zápis do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva zo 7. júla 2008, do ktorého bol kostol zaradený spolu so zvonicou. Aká je jeho stá

Miesto, na ktorom stojí kostol v Hronseku, je bývalé hronovisko. Všade na okolí boli bažiny a blízko je aj koryto Hrona. Začiatok výstavby sa datuje k 23.10. 1725 a už 31.10. 1726 bol kostol ukončený a posvätený. Od tohto dňa slúži nepretržite svojmu účelu. Meno autora projektu nepoznáme. Kostol je postavený v tvare gréckeho kríža, ktorý má približne rovnaké ramená. Dominantou interiéru je barokový oltár so šiestimi vymeniteľnými oltárnymi obrazmi, ktoré sa striedajú podľa jednotlivých cirkevných období. Najstarším obrazom kostola je oltárny triptych narodenia Pána zo 16. storočia.

Nad oltárom je umiestnený organ z roku 1763. Bol vyhotovený v dielni Martina Podkonického v Banskej Bystrici. Patrí medzi vzácne barokové organy, ktoré sú zachované na Slovensku. Jedinečné a skutočne unikátne je využitie priestoru interiéru kostola. Pôvodná kapacita kostola bola vytvorená pre 1100 miest na sedenie. Tento počet je dosiahnutý amfiteatrovým usporiadaním lavíc na chóroch. Takéto využitie priestoru je na svoju dobu revolučným prvkom. Do kostola vedie 5 vchodov, po obvode kostola je 30 okien s vitrážou, ktoré sú rovnomerne rozmiestnené.

Strecha kostola je šindľová, na troch stranách sú umiestnené dubové kríže, len nad jedným vstupom je kohút, ako symbol kresťanskej bdelosti. V blízkosti kostola je postavená zvonica z prvej tretiny 18. storočia. Na nádvorí sú vysadené štyri lipy, ktoré sú rovnako staré ako sám kostol.

Anna Jakušová Foto: slovakia.travel

Ďalšie zaujímavé články z histórie nášho krásneho mesta nájdete v časopise Bystrický Permon.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM