Jakub Forgács Kultúra

Unikátne zbierky prvýkrát v Bystrici: Obdivovať môžeme aj tisíce rokov staré čínske mince v tvare nohavíc

Tak to tu ešte nebolo! V Banskej Bystrici sa môžeme pokochať skutočne nevšednými predmetmi. Okrem netradičných známok uvidíme aj staroveké čínske mince v tvare nohavíc či noža.

Ilustračný obrázok k článku Unikátne zbierky prvýkrát v Bystrici: Obdivovať môžeme aj tisíce rokov staré čínske mince v tvare nohavíc
Zdroj: TASR

Slovenská pošta (SP) dnes v priestoroch Poštového múzea v Banskej Bystrici otvorila výstavu Región a svet v archeológii. Prostredníctvom poštových známok, ich výtvarných návrhov, ale aj trojrozmerných predmetov zachytáva základné aspekty našej a svetovej archeológie.

Poštové múzeum pri realizácii výstavy spolupracovalo so Stredoslovenským múzeom v Banskej Bystrici a Banským múzeom v Starých Horách. „Nezameriava sa len na prezentáciu archeologických vykopávok, ale snaží sa priblížiť prácu mnohých archeológov a ich pomocníkov. Medzi novinky, ktoré Poštové múzeum touto výstavou prezentuje, je využitie zahraničných poštových známok z jeho medzinárodnej výmeny s poštovými podnikmi,“ uviedla hovorkyňa SP Stanislava Pondelová.

Prvý raz v histórii

Zahraničné známky s tematikou archeológie múzeum prezentuje po prvý raz. Návštevníci tak uvidia najzaujímavejšie exponáty a náleziská z celého sveta. K nim sú prostredníctvom trojrozmerných predmetov pripojené nálezy z banskobystrického regiónu, ktorý je známy najmä baníctvom.

„O tom, že archeológia nie je iba o vykopávkach, ale najmä o ich odbornom spracovaní, hovorí ďalšia časť expozície, kde sa získaný materiál popisuje, eviduje a rekonštruuje, čím sa získa kompletný archeologický materiál. Ten svojou povahou už môže prispieť k ozrejmeniu bielych miest na mape našej histórie,“ dodala Pondelová.

Mince staré tisíce rokov

Výstava vzdáva hold renomovaným, ale aj zabudnutým archeológom, dobrovoľníkom a historikom, ktorí sa podieľajú na poznávaní našej i svetovej histórie. Svetové a naše známkové umenie je vystavené na deviatich hlavných paneloch, ktoré sú doplnené tromi vitrínami, kde sú prezentované výsledky vedeckej práce, populárna a odborná literatúra. Centrálnu časť expozície tvoria tri vitríny, ktoré ukazujú prácu a výsledky regionálnej činnosti archeológov. Nad nimi je umiestnený kameň, ktorý v minulosti slúžil na drvenie rudy. Pochádza z lokality Piesky a jeho vek sa odhaduje na 3000 až 5000 rokov.

Výstava v Poštovom múzeu v Banskej Bystrici potrvá do konca marca 2015. Návštevníci na nej uvidia aj tzv. mince Pu zo starovekej Číny. Ich vek sa pohybuje od 4 000 do 2 500 rokov, ide o známe mince v tvare dobových spotrebných tovarov, napríklad nohavíc či noža.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM