Monika Obrtalová Kultúra

Unikátna výstava kraslíc

Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici v utorok 6.marca slávnostne otvorilo už 7. ročník celoslovenskej výstavy kraslíc pod názvom To vajíčko maľovanô. Výstava je výsledkom niekoľkomesačnej spolupráce Stredoslovenského múzea s folkloristom a zbera

„O tom, že si výstava za tie roky našla svojich obdivovateľov niet pochýb. Nás, ako organizátorov podujatia, však najviac teší fakt, že medzi hosťami na vernisáži boli aj mladí ľudia a deti, pre ktorých Stredoslovenské múzeum uchováva tradičné zvyky a obyčaje našich predkov,“ pripomína námestník Stredoslovenského múzea pre prezentačný úsek PhDr. Marcel Pecník.

Výstava nie je len o krasliciach, ale predovšetkým o tradíciách, ktoré na Slovensku pretrvávajú vďaka zručnosti a majstrovskej práci ľudových výrobcov. To vajíčko maľovanô tento rok okrem rôznych techník zdobenia veľkonočných kraslíc prezentuje aj výrobu medovníkov s tradičnými ľudovými motívmi. Návštevníci môžu obdivovať aj prútené šibáky a výrobky z prútia, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou Veľkonočných sviatkov. „Na tohtoročnom bienále kraslíc svoju umeleckú tvorbu prezentuje 68 krasličiarov a umeleckých remeselníkov z celého Slovenska,“ hovorí etnografka Stredoslovenského múzea Jana Nahálková. Pre návštevníkov je pripravených viac ako 750 rozmanitých kraslíc. Pri ich výrobe boli použité rôzne techniky – voskovanie, batikovanie, olepovanie sitinou a rôznofarebnými bavlnkami alebo zdobenie kúskami textilu, vyškrabovanie, madeirovanie, odrôtovanie či okovanie.

Želaním spoluautora výstavy Vojtecha Majlinga je, aby sa všetky slovenské kraslice rozkotúľali do celého sveta a priniesli ľuďom lásku, svornosť a pokoj – hodnoty, ktoré nám v dnešných dňoch tak veľmi chýbajú, podobne ako si v minulosti deti kotúľali vajíčka dolu kopcom. Posolstvo lásky a spolupatričnosti vo svojom príhovore zdôraznil aj riaditeľ Stredoslovenského múzea PhDr. Roman Hradecký: „ … žiaľ, v živote, nie všetci majú to šťastie byť zdraví a naplno prežiť svoj život v kruhu svojich najbližších. My, ktorí toto šťastie máme, by sme nemali zabúdať na tých, ktorým nebolo dopriate.“

Stredoslovenské múzeum aj tento krát podáva pomocnú ruku tým, ktorí ju potrebujú. Návštevníci Thurzovho domu môžu počas výstavy To vajíčko maľovanô prispieť na dobrú vec a kúpou vybraných ľudových výrobkov podporiť Slovenské hemofilické združenie. Urobiť tak môžete prispením do pokladničky Slovenského hemofilického združenia v Thurzovom dome, prípadne môžete finančnú čiastku poukázať na číslo účtu 34134–592/0200. Každý dar, bez ohľadu na jeho výšku, je vyjadrením solidarity a ľudskosti.

Zdroj a foto: Stredoslovenské múzeum

vajce
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM