Jakub Forgács Správy

Unikátna šanca pre bystrických študentov. Podnikanie si vyskúšajú na vlastnej koži

Študenti bystrickej UMB získali moderný nástroj na výučbu. Pomôže im špeciálna aplikácia!

Ilustračný obrázok k článku Unikátna šanca pre bystrických študentov. Podnikanie si vyskúšajú na vlastnej koži
13
Galéria
Zdroj: TASR

Firma ako učebná pomôcka, vďaka ktorej si môžu študenti vyskúšať podnikanie na vlastnej koži, to umožňuje aplikácia SIMBIZ, ktorú nielen pre potreby Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici vytvorili odborníci. Slúži ako moderný nástroj výučby ekonomickej teórie pomocou simulácie reálnych javov.

„Dnešná generácia má k technológiám bližší vzťah ako ku klasickým knihám. Som preto rád, že máme k dispozícii vzdelávaciu aplikáciu, ktorá hravou a modernou formou umožní lepšie pochopiť fungovanie firmy, veličiny a faktory, ktoré s reálnym podnikaním súvisia,“ konštatoval Vladimír Úradníček, prodekan pre vedeckovýskumnú činnosť Ekonomickej fakulty UMB.

Podľa neho budúci manažéri či majitelia podnikov sú v aplikácii schopní hodnotiť aktuálny stav, zvoliť si stratégiu v snahe dosiahnuť určené hospodárske ciele a následne vyhodnotiť, či prijaté rozhodnutia boli efektívne. Vidia príčiny neúspechov, ale i úspechov a dokážu modelovať budúce správanie nielen vlastného podniku, ale tiež konkurencie a trhu. Výučba ekonomickej teórie dostala iný rozmer, z memorovania faktov a teoretických poučiek prechádza k praktickému riešeniu a modelovaniu reality, ktorá panuje na vybranom trhu v konkrétne definovanej firme. Študenti môžu vytvárať scenáre a riešenia tak, ako je bežné v podnikateľskej pra­xi.

„Dnes musia aplikácie spĺňať viaceré dôležité štandardy. Predovšetkým musia byť používateľsky prívetivé s prehľadným rozhraním a v responzívnom dizajne, aby korektne fungovali na mobilných zariadeniach. Máme riešenie, ktoré nájde svoje uplatnenie nielen na UMB, ale i na ďalších univerzitách a vysokých školách,“ dodal Ján Hudec z Katedry kvantitatívnych metód a informačných systémov Ekonomickej fakulty UMB.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj unikátne detské centrum, ktoré nedávno otvorili na EF UMB!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Ekonomická fakulta UMB spustila unikát
13
Galéria
Zdroj: ZADOBE
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM