Monika Obrtalová Rôzne

Unikátna operácia v Rooseveltovej nemocnici

26. marca podstúpila 57-ročná pacientka unikátnu operáciu pečene v banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici. Tím z Transplantačného centra jej vďaka redukcii pečeňového štepu zachránil život. Lekári jej dávajú veľkú nádej do budúcna.

//„Pani Szabová malá zničenú pečeň kvôli autoimunitnej chorobe. Z tohto dôvodu bola štyri mesiace hospitalizovaná na metabolickej JIS-ke a takto pripojená na umelú pečeň čakala na transplantáciu,“ //povedal o zdravotnom stave pacientky pred operáciou František Hampl, vedúci chirurg Transplantačného centra FNsP FDR a v zápätí spomína ďalšiu pacientku, ktorá koncom marca podstúpila úplnú transplantáciu pečene a momentálne leží na pooperačnom oddelení.

Operácia bola unikátna, pretože lekári pred samotným zákrokom vykonali redukciu pečeňového štepu. Transplantovaný orgán darcu sa totiž „nezmestil“ do tela príjemcu. „Pacientka, ktorú sme operovali vážila iba 60 kilogramov, ale orgán pochádzal z tela 80 kilogramového darcu,“ povedal o prvotnom probléme Jozef Valky, primár oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny, ktorý ma na starosti predoperačnú prípravu pacienta.

Transplantácia sa mohla uskutočniť len vďaka prístroju MARS (molekulárny absorbčný recirkulačný systém), ktorý sa nachádza iba v Rooseveltovej nemocnici a na bratislavských Kramároch. //„MARS umožňuje kriticky chorým pacientom s akútnym zlyhaním pečene získať čas potrebný na regeneráciu pečene a pečeňových funkcií . Pri pokročilom štádiu ochorenia umožňuje prežiť relatívne dlhú dobu, kým sa nenájde vhodný orgán na transplantáciu,“ //hovorí doktor Hampl.

Chorých s rovnakou alebo podobnou diagnózou je v Rooseveltovej nomocnici v súčasnosti dvadsať. Na transplantáciu môžu čakať až dva a pol mesiaca, no v niektorých prípadoch je po tak dlhej dobe už neskoro. „Nie je to ako operovať pacienta, ktorému zlyhali obličky. Tí sa veľmi ľahko vrátia do normálneho života. Pri operácii pečene to nemusí byť pravidlom,“ povedal o možných rizikách takýchto operácií Hampl.

Rooseveltova nemocnica plánuje v nasledujúcich troch mesiacoch obnoviť transplantácie pankreasu. Pôjde tak o jedinú nemocnicu na Slovensku, ktorá bude môcť zabezpečiť transplantáciu viacerých orgánov brušnej dutiny.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM