Monika Obrtalová Rôzne

Unikátna operácia v Rooseveltke: Lekári s 3D okuliarmi!

Jedinečný živý prenos roboticky asistovanej operácie sa vo štvrtok uskutoční v Banskej Bystrici. Lekári z najväčšieho gynekologického kongresu budú odstránenie maternice sledovať s 3D okuliarmi na veľkoplošnej obrazovke.

Všetko si naživo pozrú doktori, ktorí sú v Bratislave na kongrese Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti Slovenskej lekárskej spoločnosti Registrovaní lekári budú môcť sledovať prenos aj priamo na portáli CESNETu. Pôjde o videoprenos robotického odstránenia maternice spolu z vaječníkmi a uzlinami.

[blockquote]Doktori budú výkon sledovať s 3D okuliarmi na veľkoplošnej obrazovke vo vysokom rozlíšení, v konferenčnej sále v nemocnici Sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ulici v Bratislave a s operatérom budú môcť priamo komunikovať a klásť mu otázky. Pacientku s diagnostikovanou rakovinou maternice bude operovať prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky FNsP Tibor Bielik – jediný slovenský gynekológ, ktorý roboticky asistované operácie vykonáva.[/bloc­kquote] Ako priblížila Ružena Maťašeje z referátu internej a externej komunikácie banskobystrickej Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) F.D. Roosevelta, nádorové ochorenia pohlavných orgánov patria medzi najčastejšie nádorové ochorenia u žien. Pri ich liečbe sa uplatňujú všetky hlavné liečebné postupy, najčastejšie je však využívaná operatívna liečba. Nádor možno chirurgicky odstrániť klasicky, cez otvorený rez na bruchu, alebo menej invazívne – laparoskopicky.

[blockquote] Novinkou v miniinvazívnej operatívnej liečbe nádorových ochorení ženských pohlavných orgánov je roboticky asistovaná chirurgia, ktorá spája výhody konvenčnej minimálne invazívnej chirurgie (laparoskopie) a špecifiká robotickej chirurgie, ku ktorým patria redukcia krvných strát a potreby transfúzie, redukcia pooperačných komplikácií. Pacientka prechádza rýchlejšou rekonvalescenciou a kratšou hospitalizáci­ou.[/blockquo­te] Pre ženu je podľa slov Maťašeje nezanedbateľným prínosom aj kozmetický efekt, keď oproti veľkému rezu cez brucho jej po roboticky asistovanom výkone zostanú len štyri nepatrné jazvy.

bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM