Správy

Unikát na slovenských železniciach: Nevšedný Legiovlak zavíta do 9 slovenských miest

V 9 slovenských mestách sa môžu tešiť na poriadnu zaujímavosť. Zavíta sem totiž unikátny Legiovlak.

Ilustračný obrázok k článku Unikát na slovenských železniciach: Nevšedný Legiovlak zavíta do 9 slovenských miest
3
Galéria
Zdroj: TASR

Ministerstvo obrany SR v spolupráci s Československou obcou legionárskou a Nadačným fondom Legie 100, Železnicami Slovenskej republiky, Nadáciou Milana Rastislava Štefánika Bratislava, Klubom historickej techniky Zvolen, Slovenským technickým múzeom a Múzejno-dokumentačným centrom Bratislava pozývajú na slávnostnú prezentáciu unikátneho historického vlaku LEGIOVLAK 2017, ktorá sa uskutoční v utorok 1. augusta o 11.00 h v železničnej stanici Žilina.

Prezentácia je pre každého

Slávnostná prezentácia Legiovlaku sa uskutoční za účasti významných hostí z Ministerstva obrany SR, Generálneho štábu SR, Ministerstva dopravy a výstavby SR a Železníc Slovenskej republiky.

Expozícia Legiovlaku je určená pre odbornú i laickú verejnosť všetkých vekových kategórií, pamätníkov a ich potomkov, ale predovšetkým deti a mládež. Súčasťou výstavy je aj množstvo dobových dokumentov a artefaktov. Posádka vlaku v dobových uniformách sprevádza návštevníkov vlakom s odborným výkladom a vie pomôcť aj s dohľadaním predka – legionára.

Pripomenú si storočnicu

Unikátny Legiovlak je vernou replikou legionárskeho vlaku – ešalónu z obdobia rokov 1918–1920. Vlak je súčasťou projektu Legie 100, ktorý sa začal v 2014 pri príležitosti 100. výročia začiatkov boja československých légií za samostatný štát. Hlavnou myšlienkou projektu je navrátiť do povedomia verejnosti odkaz zakladateľov moderného štátu, ako aj prínos generála Milana Rastislava Štefánika k vzniku a budovaniu československých lé­gií.

Legiovlak budeme môcť obdivovať v týchto mestách:

  • 1. – 6. augusta – Žilina, železničná stanica
  • 2. – 9. augusta – Dolný Kubín, železničná stanica
  • 11.- 13. augusta – Poprad, železničná stanica
  • 15. – 16. augusta – Medzilaborce, železničná stanica
  • 18. – 20. augusta – Humenné, železničná stanica
  • 22. augusta – 3. septembra – Košice, Hlavná ulica
  • 5. – 10. septembra – Zvolen, železničná stanica
  • 12. – 17. septembra – Nitra, železničná stanica
  • 19. – 28. septembra – Bratislava, Múzeum dopravy

Legiovlak tvorí 13 zrekonštru­ovaných vozňov a predstavuje vojenské ešalóny prepravované železnicou, ktorými sa desaťtisíce československých legionárov prepravili naprieč Ruskom po Transsibírskej magistrále, pričom pri prejazde museli bojovať s boľševikmi. Pre čo najväčšiu autentickosť a priblíženie podoby legionárskych vlakov a životných podmienok legionárov, ich bojovej činnosti a zvykov, boli vybrané najčastejšie používané vagóny.

Súprava vlaku sa skladá z vozňa poľnej pošty, teplušky, plukovnej predajne, ubytovacieho, filmového, dielenského, krajčírskeho, zdravotníckeho, štábneho, veliteľského, obrneného a dvoch plošinových vozňov. Jeden z uvedených vozňov – dielenský sa do Legiovlaku podarilo zaradiť vďaka spolupráci slovenských partnerov – Nadácie Milana Rastislava Štefánika v Bratislave a Klubu historickej techniky pri Rušňovom depe Zvolen. Jeho exteriér predstavuje vernú rekonštrukciu historického vozňa, vyrobeného v roku 1906. Nájdené stopy po guľkách sú nemými svedkami udalostí 1. svetovej vojny a jeho interiér tvoria dve expozície.

Foto: ilustračné

Legiovlak 2017
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM