Jakub Forgács Samospráva

Unikát Bystrice medzi krajskými mestami: Po hlasovaní poslancov na zastupiteľstve mu nastane koniec

V Banskej Bystrici už onedlho nenájdete unikát, aký by ste v inom krajskom meste hľadali márne. Poslanci totiž na návrh primátora odhlasovali zmenu. O čo konkrétne ide?

Ilustračný obrázok k článku Unikát Bystrice medzi krajskými mestami: Po hlasovaní poslancov na zastupiteľstve mu nastane koniec
Zdroj: Dnes24.sk

Všetky krajské mestá na Slovensku (okrem Banskej Bystrice) mali útvary hlavných architektov začlenené v štruktúre Mestského úradu a podieľali sa priamo na výkonne mesta. Útvar hlavného architekta (ÚHA) je buď v priamej pôsobnosti primátora alebo v pôsobnosti prednostu. Jedine v Banskej Bystrici bol ÚHA samostatnou rozpočtovou organizáciou.

Primátor predložil poslancom na utorkovom zastupiteľstve návrh na zrušenie rozpočtovej organizácie ÚHA mesta Banská Bystrica k 31. decembru 2015 a začlenenie činnosti tejto organizácie do oddelenia územného plánovania a bytovej politiky Mestského úradu. Ako avizoval už pred pár dňami vo svojom blogu, sľubuje si od toho väčšiu efektivitu, racionálnosť, transparentnosť a zjednodušenie administratívnych procesov. Túto zmenu ešte pár minút predtým, v časti Slovo pre verejnosť, podporil aj architekt Tomáš Sobota, ktorý ÚHA vytýkal, že s nimi ÚHA podľa jeho slov nekomunikoval.

Oslávil by 50. narodeniny

„ÚHA bol založený v roku 1966. V júli 2016 oslávi 50. narodeniny. Jeho vzniku predchádzalo rozhodnutie ministerstva. Postavenie mesta Banská Bystrica bolo vnímané vždy ako výnimočné,“ povedal pred poslancami riaditeľ ÚHA Ľubomír Keleman, ktorý následne zrekapituloval fungovanie a prácu ÚHA v minulých rokoch, pričom vyzdvihol napríklad aj rekonštrukciu pešej zóny, ktorá bola prvá komplexná na Slovensku.

V následnej rozprave k prerokovávanému bodu vystúpili viacerí mestskí poslanci. „Chcem pogratulovať pánovi primátorovi k tomto vážnemu kroku a k odvahe,“ povedala poslankyňa Ľudmila Priehodová z Banskobystrickej alternatívy s prianím toho, aby sa už nepotýkali s problémami duplicitného rozhodovania a aby aj občania vnímali pozitívne situáciu, aká tu je.

Zamestnanosť to neovplyvní

„Chcel by som poďakovať pánovi Kelemanovi za zhrnutie, ale tiež mu vytknúť, že sa držal iba pozitívnych výsledkov a vyhol sa tomu, čo mnohí vnímajú ako rozpor. Čo významné spravil ÚHA od roku 1995? 13 rokov sme robili územný plán,“ povedal Pavol Bielik z Klubu nezávislých poslancov.

Poslanca Milana Smäda z rovnakého klubu zaujímalo, aký bude mať tento krok vplyv na zamestnanosť. „Všetky záväzky prechádzajú na Mestský úrad, zamestnanosť teda nie je dotknutá. ÚHA odviedol veľa dobrých vecí. Môj pohľad na túto vec bol vyslovene pragmatický. Viem, ako isté veci fungujú a viem, že sa dajú robiť lepšie,“ odpovedal mu primátor Ján Nosko. V následnom hlasovaní poslanci 28 hlasmi za odsúhlasili predložený bod.

Čítajte tiež:

V Bystrici už onedlho môžu nastať zmeny: Predložený bol návrh na vznik nových mestských častí!

Poslanci sa chceli priblížiť Bystričanom, zasadli až popoludní… Ľudí prišla ale iba hŕstka

Po smrti Jozefa Pikulu (†59) zložil sľub náhradník: Tento muž sa stal novým poslancom v Bystrici…

Bystrica čelí problému s jedným z najvýznamnejších dokumentov: Územný plán má podľa prokuratúry trhliny

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM