Jakub Forgács Správy

Unikát banskobystrickej Murgašky: Škola sa pýši odborom, ktorý má ako jediná na celom Slovensku

Študenti v meste pod Urpínom majú jedinečnú príležitosť. Na Strednej priemyselnej škole (SPŠ) Jozefa Murgaša sa môžu ako jediní na Slovensku vzdelávať v odbore, ktorý sa nevyučuje nikde inde.

Ilustračný obrázok k článku Unikát banskobystrickej Murgašky: Škola sa pýši odborom, ktorý má ako jediná na celom Slovensku
Zdroj: TASR

Na Murgaške sa študenti môžu vzdelávať v troch študijných odboroch. Nosným je elektrotechnika a v škole sa učí vyše 60 rokov. „Sme hrdí na to, že vychovávame dobre technicky orientovaných väčšinou mužov, ktorí sa naozaj veľmi dobre vedia uplatniť v praxi. Momentálne máme v škole 550 žiakov, z ktorých je 20 dievčat,“ uviedla riaditeľka školy Ľubica Ďurišová.

Ďalší odbor – informačné a sieťové technológie, ktorý v škole vyučujú piaty rok, sa na Slovensku študuje v piatich školách v rámci projektu, do ktorého sa zapojila aj SPŠ J. Murgaša. „Je to odbor, ktorý má obrovskú perspektívu, pretože samotný názov hovorí, že sú to sieťové technológie, to znamená, je to odbor z oblasti informačných technológií a my vieme veľmi dobre, že nielen na Slovensku, ale v celej Európe treba veľmi veľa odborníkov v rámci informačných technológií,“ konštatovala riaditeľka. Ako dodala, o odbor je veľký záujem. „V škole máme v rámci tohto odboru napríklad Cisco akadémiu, kde študenti dostávajú skutočne špičkové vzdelanie – môžu si urobiť ciscové certifikáty a certifikovať sa v oblasti ciscových technológií. Tak je ich cena na trhu práce oveľa vyššia,“ vysvetlila riaditeľka.

Tretí odbor multimédiá sa učí v rámci SR len v tejto banskobystrickej škole. Zatiaľ je to experimentálny odbor a ak to ministerstvo školstva umožní, budú si ho môcť otvoriť aj v iných školách. Študenti sa v ňom učia prácu s obrazom, zvukom aj grafikou po technickej stránke. Riaditeľka by tiež chcela, aby dokázali presadiť ako odbor elektroenergetiku, ktorá sa v súčasnosti učí v rámci elektrotechniky. Ďurišová upozornila, že o niekoľko rokov na Slovensku už nemusia byť energetici, nakoľko ich nevychovávame. Energetici sa môžu uplatniť v elektrárňach pri zabezpečovaní výroby a prenosu elektrickej energie, pri výrobe a prenose netradičných alternatívnych zdrojov elektrickej energie. „A, samozrejme, sú schopní pracovať aj pri zabezpečovaní v rámci inteligentných elektroinštalácií v domoch, budovách, firmách,“ vymenovala riaditeľka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM