Monika Obrtalová Krimi

Unikajúci plyn spôsobil problémy nielen školákom

V dôsledku poškodenia plynovodu a následného úniku zemného plynu, ku ktorému došlo dnes dopoludnia na Zvolenskej ceste sa prerušila distribúcia zemného plynu pre 36 odberateľov rôznych kategórií. Spoločnosť momentálne pracuje na odstránení havárie a

Presná výška škody zatiaľ vyčíslená nebola a prípad už prešetruje polícia. „Poverený príslušník v Banskej Bystrici začal trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia,“ uviedla banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová. Ivana Zelizňáková, manažérka pre komunikáciu SPP – distribúcia, a. s., ktorej plynovod patrí, priblížila, že plynovod poškodili pracovníci firmy Bagresbau pri výkopových prácach pri stavbe obchodného domu Radvaň v Banskej Bystrici. Z poškodeného potrubia následne začal unikať zemný plyn. V dôsledku toho polícia a hasiči evakuovali vyše 500 osôb. „Pri výkopových prácach pracovníci firmy Bagresbau nerešpektovali slovenskú legislatívu, ani upozornenie spoločnosti SPP – distribúcia, že zemné práce do vzdialenosti dvoch metrov obojstranne od plynového potrubia je potrebné vykonávať výhradne ručne,“ uviedla Zelizňáková. Spoločnosť podľa jej ďalších slov vždy upozorňuje realizátorov výkopových a zemných prác, že ich treba vykonávať tak, aby nedošlo k poškodeniu plynárenských zariadení a k ohrozeniu ich bezpečnej prevádzky.

Ako priblížil Erik Piater, asistent riaditeľa a hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici, roztrhnuté plynové potrubie na Zvolenskej ceste bolo na linku tiesňového volania nahlásené o 9.53 h. Na miesto vyslali 12 príslušníkov HaZZ na štyroch kusoch hasičskej techniky z Hasičskej stanice v Banskej Bystrici. Po príchode na miesto sa zistilo, že zemný plyn uniká z oceľového potrubia a vytvára plynovú fontánu do výšky cca päť metrov. „Veliteľ zásahu nariadil vykonať protipožiarne opatrenia, vymedziť ohrozený priestor, unikajúci zemný plyn skrápať vodnou clonou a vykonať evakuáciu osôb z neďalekého Stredného odborného učilištia elektrotechnic­kého,“ priblížil hovorca. Na miesto povolali aj ďalšie sily a prostriedky HaZZ z Hasičskej stanice v Banskej Bystrici a vo Zvolene. Celkovo bolo evakuovaných 530 osôb, z toho 376 žiakov. Pri udalosti sa nikto nezranil. O 11.05 h bol únik plynu zastavený a následne sa evakuované osoby mohli vrátiť do budovy. Zelizňáková uviedla, že ich spoločnosť na miesto okamžite vyslala svoju zásahovú jednotku. Pracovníci ihneď uzavreli trasové uzávery plynu, aby neunikal do ovzdušia. „Miesto úniku plynu je už zabezpečené, žiadny výbuch nehrozí,“ dodala Zelizňáková.

Zdroj a foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM