Jakub Forgács Správy

Udržujú zeleň aj zbierajú smeti: O čistotu Banskej Bystrice sa starajú aj odsúdení

Odsúdení odpracovali v uliciach nášho mesta už takmer 8 000 hodín. Do práce sa však zapájali iba na základe individuálnych čiastkových zmlúv. Teraz sa situácia zmenila.

Ilustračný obrázok k článku Udržujú zeleň aj zbierajú smeti: O čistotu Banskej Bystrice sa starajú aj odsúdení
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

V piatok podpísal primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko spolu s predsedom Okresného súdu v Banskej Bystrici Mariánom Blahom rámcovú Dohodu o zabezpečení trestu povinnej práce. Doterajšia spolupráca bola založená len na individuálnych čiastkových zmluvách, čo zvyšovalo administratívnu náročnosť pre mesto, ale aj okresný súd. Uzatvorením predmetnej generálnej dohody bude môcť mesto omnoho flexibilnejšie zapájať odsúdených do verejnoprospeš­ných prác.

„Spoluprácu s okresným súdom vnímam veľmi pozitívne. Čistota a poriadok Banskej Bystrice je našou vizitkou. Preto vidím čoraz väčšiu potrebu rozširovania takýchto prác v prospech mesta a jeho obyvateľov,“ hovorí primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko.

Pracovať pre mesto Banská Bystrica budú odsúdení za ľahšie trestné činy a prečiny. „Doposiaľ bolo s mestom podpísaných 61 dohôd o zabezpečení trestu povinnej práce. Celkovo bolo odsúdeným uložené odpracovať okolo 7990 hodín povinných prác,“ uviedla pre Bystrica 24 hovokyňa primátora Zdenka Sekerešová.

Odsúdení na trest povinnej práce sa zúčastňujú verejnoprospešných prác spolu s aktivačnými pracovníkmi. Pri nástupe im koordinační zamestnanci odovzdajú potrebné náradie a ochranné pomôcky.

„K ich denno-denným činnostiam patrí zbieranie komunálneho odpadu, údržba verejnej zelene, čistenie miestnych komunikácií, vodných tokov, pomocné práce zamerané na údržbu budov a upratovanie priestorov, ktoré sú v správe mesta Banská Bystrica,“ dodáva Peter Suchý, vedúci oddelenia odpadového hospodárstva.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM