Jakub Forgács Rôzne

ÚCHVATNÝ PRELET ponad mesto zachytený kamerou: Z tejto perspektívy ste Bystricu ešte nevideli

Leteckých záberov Banskej Bystrice sme vám už na našom portáli ukázali niekoľko. Tentoraz sa však boli natáčané špeciálnym dronom a z oveľa väčšej výšky. Pri vytváraní videa dokonca došlo aj k stretu s vetroňom.

Ilustračný obrázok k článku ÚCHVATNÝ PRELET ponad mesto zachytený kamerou: Z tejto perspektívy ste Bystricu ešte nevideli
Zdroj: Dnes24.sk

„S priateľkou sme sa rozhodli vybehnúť na Urpín. Bola krásna slnečná nedeľa a preto som so sebou vzal aj techniku. V podstate to bolo úplne spontánne. Jedine čo som vedel bolo, že je odtiaľ krásny výhľad na Banskú Bystricu,“ povedal autor nevšedného videa Peter Púčik z BG Production, Prievidžan, ktorý v Banskej Bystrici býva už päť rokov.

Špeciálne modifikovaný dron

Ako spomenul, v dokumente sú natáčané všetky zábery diaľkovo ovládaným dronom, na ktorom je zavesená kamera s trojosím stabilizačným systémom. „Zábery boli natáčané s priamou viditeľnosťou na zariadenie v okruhu 500 m a maximálnej výške 150 m. K natáčaniu záberov používame modifikovaný dron, ktorý je upravený pre let až na 800 m výškových a 2000 m dĺžkových,“ prezradil Púčik.

„Letový čas na jedno vzlietnutie je od 15 do 25 minút, v závislosti od letových podmienok a záťaže. Zabudovaná kamera s rozlíšením 14 Mpx pre fotografovanie a 1080p/30, alebo 1080i/60 pre natáčanie videa je ovládaná cez dotykové zariadenie, ktoré ovláda náklon kamery, spúšťanie záznamu videa, fotografovanie a prácu s videami aj fotkami,“ pokračoval autor, ktorý spomenul, že fotky i videá je možné hneď odosielať do cloudu alebo e-mailu. Obraz je podľa jeho slov prenášaný on-line a vďaka tejto funkcii môžu natáčať videá a fotiť aj miesta, kde je ťažký prístup alebo miesta, ktoré sú z miesta ovládania modelu ťažko dostupné.

Stretnutie s vetroňom

„Video sme robili 12. októbra a natáčanie trvalo približne hodinu a pol, zostrihanie približne osem hodín. Snažil som sa použiť len tie najlepšie zábery. Takže som sa dosť dlho prehrabával materiálom, kým som bol spokojný a mohol začať strihať,“ povedal Púčik a s úsmevom dodal, že zo 60 minút materiálu nakoniec použil iba necelé tri.

Natáčanie prebiehalo priamo z Urpína a diváci na ňom môžu vidieť Kalváriu na Urpíne, Pamätník SNP, Námestie SNP vrátane impozantnej hodinovej veže a historickej budovy kostola Nanebovzatie Panny Márie. „Určite sú to zábery z perspektívy, ktorú mnohí Bystričania uvidia po prvýkrát. O to mám väčšiu radosť im poskytnúť tento nevšedný pohľad,“ priznal autor.

Natáčať takéto zábery vždy nesie určité riziko a môžu nastať nepríjemné komplikácie. „O to viac treba dodržiavať letové podmienky a pravidlá civilného letectva. Pri natáčaní sa na oblohe stretol dron s vetroňom našťastie obaja sme boli vo výške, v ktorej sme mali byť, takže sa nič nestalo, ale osobne ma prekvapil, pretože som ho zbadal dosť neskoro,“ pokračoval Púčik so slovami, že všetko nakoniec dopadlo dobre a mohli vzniknúť tieto pekné zábery.

Nádherné video zachytáva úchvatný prelet nad Banskou Bystricou
4
Galéria
Nádherné video zachytáva úchvatný prelet nad Banskou Bystricou
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM