Jakub Forgács Samospráva

Účasť voličov v komunálkach v našom obvode? Bystrica sa stala volebným rekordérom!

Komunálne voľby 2014 pritiahli k urnám v našom volebnom obvode podstatne menej oprávnených voličov, ako je celoslovenský priemer. Pozreli sme sa na štatistiky v celom našom volebnom obvode a prinášame vám niekoľko zaujímavých zistení...

Ilustračný obrázok k článku Účasť voličov v komunálkach v našom obvode? Bystrica sa stala volebným rekordérom!
Zdroj: TASR

V prvom rade je potrebné uviesť dve čísla. 48,34% predstavuje celoslovenský priemer a 40,91% je priemerná účasť vo volebnom obvode Banská Bystrica, do ktorého patrí okrem krajského mesta aj ďalších 41 obcí.

S jednoznačne najhoršou volebnou účasťou v celom našom volebnom obvode sa rekordérom stala práve Banská Bystrica, v ktorej odvolilo iba 32,55% oprávnených voličov. Druhá najnižšia účasť bola v Tajove (46,25%) a tretia priečka patrí Pohronskému Bukovcu (50,00%). Má to však jednu zápletku. V spomínaných dvoch obciach bol len jeden starostovský kandidát.

Poďme teraz na opačný koniec našej pomyselnej tabuľky. Najvyššiu volebnú účasť v rámci celého nášho obvodu zaznamenali v obci Dolný Harmanec, kde k urnám prišlo až 82,29% (158 zo 192) voličov. To, že rozhoduje každý hlas, tam ukázali aj výsledky: víťazka Alena Necpalová (SMER-SD) predbehla druhého Matúša Vajsa (nezávislý kandidát) len o 12 hlasov. Príkladnú účasť dosiahli aj v obciach Horné Pršany (80,49%) či Sebedín – Bečov (76,79%).

Zdroj: Štatistický úrad SR

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM