Monika Obrtalová Rôzne

Týždeň mozgu sa skončil, aktivity pretrvávajú

V rámci nedávno skončenej celosvetovej akcie Týždeň mozgu , ktorý už po piaty krát na Slovensku organizovala Nadácia Memory a Slovenská Alzheimerova spoločnosť, zorganizoval Odbor podpory zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v

Niesol sa v znamení hesla Za lepšiu pamäť, pričom hlavným cieľom bolo upriamiť pozornosť na ľudský mozog a jeho činnosť, hovoriť o mozgových ochoreniach a spôsoboch ich liečby, aj o prevencii- zdravom životnom štýle, či trénovaní pamäti nielen v rámci tejto časovo ohraničenej akcie (11. kalendárny týždeň), ale príležitostne v priebehu celého roka.

[blockquote]„V na­šom regióne sme nadviazali spoluprácu so strediskom sociálnych služieb v meste Banská Bystrica. Pripravili sme pre všetkých členov klubov dôchodcov, klientov DD a sociálnych služieb prednášku k problematike tohto najdôležitejšieho ľudského orgánu. Zamerali sme sa hlavne na primárnu prevenciu, hovorili sme o Alzheimerovej chorobe a o iných iné psychických poruchách mozgu vo vyššom veku. V týchto aktivitách budeme príležitostne pokračovať. Zúčastneným dôchodcom a seniorom z domovov dôchodcov a sociálnych služieb sme poskytli aj servis nášho poradenského centra pre správny životný štýl, zmerali sme im krvný tlak, mali možnosť si zobrať príslušné edukačné materiály,“ konštatovala MUDr. Silvia Kontrošová, vedúca Odboru podpory zdravia banskobystrického RÚVZ.[/blockquote] V rámci týchto aktivít využili vedomostné kvízy o ľudskom mozgu, riešili logické úlohy a matematické hádanky, ale aj kreslili, či modelovali mozog a neuróny. Okrem vzdelávacích aktivít pre seniorov v rámci tejto akcie venovanej mozgu, uskutočnili štyri výjazdy základnej poradne zdravia – na tamojší mestský úrad, na dva banskobystrické gymnáziá a do Železiarní Podbrezová. Všetkým týmto klientom poskytli poradenstvo o zdravom životnom štýle , vrátane problematiky mozgu a význame tohto orgánu pre človeka, ktorý je nielen sídlom všetkých životných funkcií, ale je tiež „zodpovedný“ za celý náš život, reguluje náš zdravotný stav, umožňuje uvedomenie si seba, a je aj zdrojom našich schopností, vedomostí a zručností.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM