Monika Obrtalová Rôzne

Týždeň mobility pod Urpínom: Na tieto akcie sa tešte...

Dni plné športu, súťaží, zábavy a výhier. To zažije Banská Bystrica v rámci Európskeho týždňa mobility. Mesto pod Urpínom ako jedno z piatich miest na Slovensku sa tento rok zapája do kampane, ktorá je každoročne zameraná na udržateľnú mestskú mobili

Ústrednou témou podujatia ETM 2012 je Plán udržateľnej mestskej mobility. Vyzýva mestá, aby sa pripojili k iniciatíve umožniť správnu voľbu obyvateľom, v prospech verejnej dopravy, zdieľania cestného priestoru a v prospech mobility ľudí. “Čistá” verejná doprava, alebo bicyklovanie sú len niektoré príklady alternatív voči osobným autám. Banská Bystrica sa oficiálne zapojila do medzinárodného projektu ETM ako jedno z piatich miest na Slovensku a deklaruje tak záujem hľadať spôsoby a prijímať trvalé opatrenia potrebné na zlepšenie dopravnej situácie a životného prostredia v meste.

Na čo sa môžu Banskobystričania tešiť počas Európskeho týždňa mobility? ETM odštartuje v nedeľu, 16.9.2012 tradičným Cyklofestom. Podujatie je určené pre rodiny s deťmi, rekreačných, ale aj pre kondične zdatných cyklistov. Pre všetkých sú pripravené dva cyklistické okruhy. Pelotóny sú zabezpečené policajným sprievodom, aby si mohli bezpečne zabicyklovať všetci tí, ktorí majú chuť zažiť mnohopočetný cyklopelotón. Pre účastníkov Cyklofestu sú pripravené zaujímavé sprievodné podujatia, súťaže a hry pre najmenších, občerstvenie a tombola, v ktorej má každý zaregistrovaný účastník šancu získať hodnotné cykloceny. Zároveň bude zaradený do žrebovania o čipové karty s kreditom na cestovanie v MHD BB na tri, dva, resp. jeden mesiac.

Počas dvoch dní sa budú v priestoroch Slovenskej agentúry životného prostredia realizovať osvetové aktivity pre deti MŠ a ZŠ. Najmenší si budú môcť pozrieť filmy z videotéky festivalu Envirofilm o nemotorovej doprave a o jej užitočnosti pre mesto a obyvateľov ( film: Bicykel pre prírodu, ČR, 9 min. a Kolesá točte sa. Automobilový sen, ESP, 56 min). V spolupráci s Krajským riaditeľstvom PZ v Banskej Bystrici a Mestskou políciou Banská Bystrica organizátori pripravili pre deti množstvo atrakcií, praktické ukážky zdravotníkov či mobilné dopravné ihrisko, na ktorom budú môcť získať preukaz zodpovedného cyklistu, priamo od dopravnej polície.

Na svoje si prídu aj milovníci športu, kultúry a histórie, pre ktorých sú pripravené prehliadky historického centra s názvom „Na bicykli po Bystrici“. Priamo zo sedadla bicykla, sprevádzaní profesionálnym sprievodcom tak môžu spoznávať bohatú históriu mesta. Deti z detských domovov zažijú vyhliadkovú jazdu CYKLOBUSOM so sprievodcom. Počas celého týždňa bude vyhlásených niekoľko kampaní, napr. „Jazdi v MHD – kúp si cez SMS lístok – vyhraj bicykel“ či „Súťaž o najpútavejší poster z prostredia MHD a vyhraj čipové karty na cestovanie v MHD BB na 3,2,1 mesiac!“. Počas ETM bude na území kraja prebiehať dopravno – preventívna akcia a v závere týždňa sa bude konať 1. Ročník Banskobystrického maratónu s prvou cenou pre absolútneho víťaza maratónu, osobným automobilom.

Mesto Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM