Jakub Forgács Rôzne

Turisti v Bystrici svojimi otázkami niekedy vedia zaskočiť: Aj tomuto už museli čeliť zamestnanci mesta! :)

Banskú Bystricu každoročne navštívia tisíce domácich i zahraničných návštevníkov, ktorí počas svojho pobytu využijú služby informačného centra. Pri niektorých otázkach, ktoré smerujú na jeho zamestnancov, sa dá úsmevu zabrániť len veľmi ťažko. Veď sa presvedčte sami.

Ilustračný obrázok k článku Turisti v Bystrici svojimi otázkami niekedy vedia zaskočiť: Aj tomuto už museli čeliť zamestnanci mesta! :)
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Toto leto bolo v banskobystrickom Informačnom centre bohaté na návštevníkov rôznych národností. „Tradične sú to návštevníci z iných kútov Slovenska, ďalej z Česka, Nemecka, Maďarska a Poľska,“ vymenovala Dagmar Šusteková z Informačného centra so slovami, že turistov z týchto krajín je najviac zo všetkých národností.

Často si pletú súsošie

„Túto sezónu sme mali návštevníkov aj z Veľkej Británie, Švédska, Izraela, USA, Ruska, Grécka, Ukrajiny, Belgicka, Španielska, Talianska, Francúzska, Rumunska, Portugalska, Holandska, Dánska a Rakúsko,“ pokračovala.

Pri návšteve Informačného centra dochádza aj k omylom a turisti jeho pracovníkov občas zaskočia. „V minulosti si návštevníci často zamieňali Banskú Bystricu s Banskou Štiavnicou, ale už sa to stáva čím ďalej, tým menej,“ povedala Šusteková so slovami, že aj dnes sa nájde niekto, kto sa pýta na miesta, ktoré sú v Štiavnici. „Súsošie Karola Kuzmányho a Štefana Moysesa si zase ľudia často pletú s Cyrilom a Metodom,“ doplnila kuriozitu.

„Keďže máme názov Informačné centrum, ľudia si myslia, že vieme poskytnúť odpovede na všetky otázky, napríklad informácie o telefónnych číslach, adresách, menách osôb a podobne. Ale toto vôbec nie je v našej kompetencii, a tak nevieme poradiť,“ vysvetlila. Ako ďalej spomenula, takéhoto návštevníka sa snažia usmerniť, kam by mal ísť, kde čo môže vybaviť. Podľa jej slov sú turistickou informačnou kanceláriou, ale keďže patria pod mesto, tak si ľudia, hlavne domáci obyvatelia, myslia, že v Informačnom centre môžu vybaviť všetko. Na to však slúži Klientské centrum na Mestskom úrade.

Denne obslúžili desiatky turistov

„Turisti sa najviac pýtajú na pamiatky v meste, čo môžu vidieť, do ktorého múzea či galérie môžu ísť. Hlavne turistov z Česka zaujímal "Mestský hrad“ a chceli zaplatiť vstupné u nás v Informačnom centre, ale bohužiaľ, to nie je možné. Ďalej sa pýtali na zaujímavosti v okolí mesta, na aquaparky a jaskyne," vymenovala Šusteková.

Ako ďalej spomenula, podľa internej štatistiky Informačného centra môže povedať, že návštevnosť za túto letnú sezónu je približne rovnaká, ako minulý či predminulý rok. „V mesiacoch júl – august je priemerná denná návštevnosť Informačného centra okolo 90 osôb. Boli aj dni, kedy návštevnosť Informačného centra presiahla 110 návštevníkov za deň,“ dodala Šusteková.

Čítajte tiež:

Keď sa turisti chystajú na výlet do Bystrice… 7 vecí, na ktoré sme pod Urpínom obzvlášť hákliví

Holandskí turisti na návšteve mesta pod Urpínom? Pozreli na tváre Bystričanov a zostali prekvapení!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM