Jakub Forgács Rôzne Správy

Turecká je malým rajom pre skialpinistov. Autobusári sa však pasujú s problémami

Skialpinisti mieria každú zimu do známej obci pri Bystrici. Ako však starosta hovorí, zimná údržba tam funguje na telefón.

Ilustračný obrázok k článku Turecká je malým rajom pre skialpinistov. Autobusári sa však pasujú s problémami
8
Galéria
Zdroj: TASR

Tureckú dnes okrem turistov vyhľadávajú čoraz viac aj skialpinisti. Starosta Ivan Janovec tvrdí, že ich región je pre nich z roka na rok stále väčším rajom.

„Stačí, keď napadne len päť centimetrov snehu, už aj sú tu a idú na Krížnu. Jediné, čo potrebujú, aby mali kde zaparkovať, teda čisté, odhrnuté parkovisko, o čo sa staráme my,“ hovorí starosta. Cez zimné víkendy je parkovisko plné.

S požičaným odhŕňačom

O zimnú údržbu centra dediny sa stará obec. Od susedných Motyčiek kúpili starší mechanizmus, odhŕňač, ktorý splácajú po 76 eur mesačne počas štyroch rokov. Hoci je to starý stroj, poslúži im. Obec s priemerným ročným rozpočtom 65 000 eur si kúpu nového mechanizmu nemôže dovoliť.

Turecká, ktorá leží v pohorí Veľkej Fatry, v nadmorskej výške 610 m n. m., na úpätí masívu Krížnej, je už svojou polohou predurčená na turistický ruch, no ten podľa Janovca 25 rokov stagnuje. Stredisko Ski Turecká, ktoré tam kedysi fungovalo a je v súkromných rukách, pustne. Zničené vleky pripomínajú už iba „zlaté“ časy, keď ich lokalitu označovali aj za obľúbené lyžiarske stredisko. Záujem o kúpu vždy na niečom uviazol a zväčša na cene.

„Keby sa našiel dobrý, silný investor, ktorý by ho dokázal obnoviť a sprevádzkovať, obec by to potiahlo dopredu,“ zdôrazňuje Janovec.

Autobusy majú problémy

Prístupová cesta do Tureckej, na ktorú sa odbočuje v Starých Horách z hlavného ťahu na Donovaly, je v správe Banskobystrickej regionálnej správy ciest.

„Viete, ako to funguje? Na telefón. To je kapitola sama osebe. Keď napadá sneh, vodič autobusu, ktorý sem chodí párkrát za deň, mi zavolá: Starosta ja do Tureckej nejdem, kým nebudete mať cestu odhrnutú a posypanú. Keď už takto horí, bombardujem správu ciest. Sme cesta III. triedy, a teda na vedľajšej koľaji. Funguje to takým starým komunistickým spôsobom a je jedno, kto je v tom čase predsedom. Nerobia to automaticky. Šetria sa peniaze či v lete, či v zime. Keď idú voľby, pokosia nám tu aj viac ráz,“ poznamenáva starosta.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z obce Turecká!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Obec Turecká a jej zaujímavosti
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM