Tlačové správy

Tržby odvetvia chémie za 1.polrok 2014 opäť poklesli o 5 %

Nepriaznivý trend vývoja chemického a farmaceutického priemyslu SR pokračoval aj v prvom polroku tohto roka. Potom, čo za celý vlaňajší rok medziročne poklesli celkové tržby tohto odvetvia o 5 %, podobne a to o 5,3 %, poklesli v medziročnom porovnaní tržby aj za prvých 6 mesiacov roku 2014.

Ilustračný obrázok k článku Tržby odvetvia chémie za 1.polrok 2014 opäť poklesli o 5 %
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR, kým v 1. polroku 2013 dosiahli tržby slovenských chemických a farmaceutických firiem 5,038 miliardy EUR, v 1.polroku 2014 to bolo iba 4,771 miliardy EUR. Informoval o tom Ing. Roman KARLUBÍK, MBA, prezident Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP) SR.

,,Pod zhoršenie základných ukazovateľov v tomto odvetví sa dlhodobo podpisujú nepriaznivé vonkajšie vplyvy a k nim pribudli aj nové – spomalenie nemeckej ekonomiky a dopady ukrajinskej krízy. Tradične negatívne vplývajú na našu chémiu vysoké ceny elektrickej energie a zemného plynu v kontraste s lacným bridlicovým plynom a ropou v USA, smernice Európskej únie (EÚ) zvyšujúce náklady firiem a stále pretrvávajúce dôsledky hospodárskej krízy vo svete. Domácim špecifikom je už niekoľko rokov trvajúce zhoršovanie podnikateľského prostredia v SR v dôsledku vládnych opatrení. Ani výhľady na ďalšie obdobie nie sú nijako pozitívne. Očakávame dopady sankcií a protisankcií s Ruskom, najnebezpečnejšie by boli výpadky dodávok zemného plynu a ropy. Najnovšie opäť v SR zdražela elektrická energia – napriek uisťovaniu o opaku a najviac sa obávame, či do recesie neskĺzne aj Nemecko, ktoré je ťahúňom ekonomiky celej EU,“ vymenoval R. Karlubík.

Dodal, že v prvom polroku zaznamenali najväčší medziročný prepad farmaceutické výrobky a prípravky a to o 21,4 %, nasledované rafinovanými ropnými produktami s 18,9 % znížením tržieb. Naopak, dobre sa darilo výrobkom z gumy a plastu, ktoré vzrástli o 12,7 % a náterovým látkam so zvýšením tržieb o 24,6 %. Nárasty boli v odvetviach naviazaných na rast automobilového priemyslu, ktorého export je však potenciálne ohrozený rusko-ukrajinskou krízou.

Pokiaľ ide o celý sektor, hlavnou príčinou poklesov je nízky zahraničný dopyt súvisiaci s krízou v EÚ, ktorý má pri extrémnej otvorenosti slovenskej ekonomiky rozhodujúci podiel. Domáca spotreba, vzhľadom na vysokú mieru nezamestnanosti a zneistenie zamestnávateľov prijímať nových ľudí a zvyšovať zárobky, je tiež príčinou stagnujúceho dopytu po tovaroch a službách. Stavebníctvo, ktoré je veľkým potenciálnym odberateľom špecifických chemických výrobkov (tepelnoizolačné materiály, náterové látky, plastové armatúry a iné výrobky), je v dlhodobej stagnácii, resp. poklese.

,,Chemickému a farmaceutickému priemyslu, ale aj celej ekonomike by pomohli domáce systémové riešenia na zlepšenie podnikateľského prostredia, po ktorých podnikatelia dlhodobo volajú. Patria k nim zníženie odvodového a daňového zaťaženia, zlepšenie vymožiteľnosti práva a úpravy zákonníka práce. Prioritou, ktorá by najviac pomohla nielen chemickému priemyslu, ale aj celej ekonomike a zníženiu nezamestnanosti, je zníženie odvodového a daňového zaťaženia. Je potrebné zrušiť zdravotné odvody z podielov na zisku, ktoré zaťažujú hlavne malé podniky a čo najskôr znížiť dane z príjmu až na pôvodných 19 %. Na úrovni EÚ by mala únia prispieť k diverzifikovaniu zdrojov energií, predovšetkým zemného plynu a ropy, ale i energetických prepojení. Rovnako by mala prehodnotiť aj opatrenia v návrhu klimatickoener­getického balíčka s cieľmi do roku 2030 a niektoré iné nezmyselne prísne environmentálne opatrenia a vízie,“ uzavrel R. Karlubík.

Na celkovej produkcii priemyselnej výroby Slovenska sa chemický a farmaceutický priemysel SR podieľa 18,5 %, v odvetví prevažujú malé a stredné firmy – v súčasnosti tu podniká 275 firiem s viac ako 20 zamestnancami. V prvom polroku odvetvie zamestnávalo 38 769 osôb, čo bolo v porovnaní s 1.polrokom 2013 o 3,3 % viac. Výrobný program tvorí široké spektrum produktov, od organických a anorganických chemikálií, cez priemyselné hnojivá (amoniak), pneumatiky, výrobky z gumy, farby, laky, liečivá, až po sofistikované špeciálne výrobky a chemické vlákna. Zabezpečuje aj medziprodukty pre ďalšie spracovanie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM