Jakub Forgács Rôzne

Trh, aký sa len tak nevidí: Na bystrickom námestí budú Radničkine trhy

Ručne vyrobené diela z hliny, kovu, či drôtu... Na banskobystrickom námestí sa bude konať unikátny trh výrobkov ľudí so zdravotným postihnutím. To však nie je všetko, ponúkať sa budú aj služby zamestnanosti.

Ilustračný obrázok k článku Trh, aký sa len tak nevidí: Na bystrickom námestí budú Radničkine trhy
Zdroj: TASR

Už v piatok sa na Námestí SNP budú konať Regionálne Radničkine trhy. Jedinečný projekt má za cieľ nielen zviditeľniť prácu občanov so zdravotným postihnutím, ale hlavne osloviť spoločnosti a zamestnávateľov, aby využili možnosť zamestnať zdravotne postihnutých občanov.

Výrobky postihnutých ľudí

Produkty svojej činnosti bude na Radničkiných trhoch prezentovať 25 chránených dielní, zariadení sociálnych služieb a služieb zamestnanosti z regiónov celého Slovenska, predovšetkým však z Banskobystrického regiónu. Návštevníci si tak budú môcť pozrieť a zakúpiť ručne vyrobené diela z hliny, kovu, papiera, textilu, keramiky či drôtu. Nebudú chýbať koláčiky a iné produkty z dielní poskytujúcich gastronomické služby.

„Naším cieľom je prezentovať možnosti začleňovania osôb so zdravotným postihnutím do pracovného prostredia a podporiť myšlienku ich života a práce v komunite. Tento projekt má v sebe potenciál dať do pozornosti prácu občanov so zdravotným postihnutím, ale predovšetkým osloviť zamestnávateľov, aby využili možnosť zamestnať zdravotne postihnutých občanov, využiť služby chránených dielní či poskytnúť poradenstvo v problematike zamestnávania znevýhodnených skupín,“ hovorí Viera Záhorcová, zástupkyňa Občianskeh združenia Inklúzia.

Poradia aj zamestnávateľom

Novinkou tohtoročných Radničkiných trhov je ponuka služieb zamestnanosti formou poradenstva pre záujemcov o prácu z radov zdravotne postihnutých občanov, ale aj pre zamestnávateľov, ktorí chcú zamestnať týchto občanov, prípadne vytvoriť pre nich pracovné miesta.

“Oceňujem, že aj vďaka aktivitám ako je projekt Radničkine trhy sa téma chránených dielní dostane do povedomia širokej verejnosti a ľudia s neľahkým osudom tak môžu nájsť nielen svoje miesto na trhu práce, ale aj väčší rešpekt a úctu nás všetkých,“ vyjadril sa primátor mesta Peter Gogola.

Program:

  • 10:00 – Slávnostné otvorenie – Sprievod mažoretiek
  • 11:00 – Príhovory organizátorov a hostí
  • 13:00 – Okrúhly stôl priamo na Námestí SNP – venovaný bude najmä zamestnávateľom a kľúčovým osobnostiam v problematike zamestnávania na Slovensku. Moderátorka a ambasádorka Radničkiných trhov Patrícia Jarjabková-Garajová predstaví zaujímavé projekty, či zamestnávateľov kľúčových aktérov v tejto problematike.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM