Jakub Forgács Iné športy

Trénoval zlatú Nasťu, teraz pri slovenskej reprezentácii končí. Biatlonový tréner prehovoril o vyhrážkach

Uznávaný strelecký kouč odchádza za hranice. Juraj Sanitra podľa vlastných slov pociťoval nepríjemné tlaky na jeho osobu. Jeho slová hovoria za všetko!

Ilustračný obrázok k článku Trénoval zlatú Nasťu, teraz pri slovenskej reprezentácii končí. Biatlonový tréner prehovoril o vyhrážkach
Zdroj: TASR

Biatlonový tréner Juraj Sanitra definitívne končí pri slovenskej reprezentácii. Odchádza z postu kouča národného tímu mužov, keďže už nevidí možnosť ďalšej koncepčnej práce so svojimi zverencami pre napätie v samotnom Slovenskom zväze biatlonu (SZB).

Výhražné esemesky

Počas dvojročnej práce podľa vlastných slov pociťoval nepríjemné tlaky na jeho osobu od členov prezídia zväzu, ktoré vyvrcholili po majstrovstvách sveta v nórskom Osle. „Prišlo mi množstvo výhražných esemesiek. Tie slová v nich nemôžu ísť ani na verejnosť. K tomu sa pridali aj osobné invektívy od známych ľudí zo slovenského biatlonu. Nechcem sa v ňom teda pohybovať i z obáv, či ma niekto nenapadne slovne, alebo fyzicky,“ uviedol dôvod svojho rozhodnutia Sanitra.

Uznávaný bývalý strelecký kouč olympijských medailistov Anastasie Kuzminovej či Pavla Hurajta, ale aj ďalších slovenských biatlonistiek, prijal ponuku z Ukrajiny a podpísal kontakt na pozíciu trénera mužskej reprezentácie. „Zo slovenského biatlonu sa mi odchádza ťažko. Mám zovreté hrdlo,“ iba ťažko hľadal slová Sanitra na utorňajšom brífingu v Banskej Bystrici.

„V 26. rokoch som sa po skončení školy nebál postaviť na čelo slovenského biatlonového hnutia. Vybojovali sme vtedy veľa vecí v rámci federácie pre náš biatlon. Podarilo sa mi vytvoriť úspešné ženské družstvo, priviedol som Martinu Halinárovú, Soňu Mihokovú, Marcelu Paukovčekovú a v najťažších chvíľach som podržal Pavla Hurajta, ktorého som priviedol k olympijskej medaile. Mal som zásluhu i na tom, že Nasťa Kuzminová mala vybavené občianstvo v takej krátkej dobe. Niektorí sa nedokážu zmieriť s tým, že s Nasťou som ako súčasť tímu dosiahol skvelé výsledky. Je to však fakt. História si to bude pamätať a raz nájdu pri jej úspechoch aj moje meno,“ vysvetlil.

Hrubá čiara

Za slovenskou anabázou chce Sanitra urobiť hrubú čiaru. Viesť ukrajinský reprezentačný tím mužov berie ako novú výzvu. „Nečaká ma na Ukrajine prechádzka ružovým sadom. Iné ako medailové výsledky sa tam neočakávajú. Vytvoria mi však všetky podmienky, ktoré budem požadovať a naplánujem ich. Musel som vystúpiť pred vedením olympijského výboru na Ukrajine ako i ministerstvom športu, či pred tamojším biatlonovým zväzom. Požiadavky na zahraničného trénera boli veľké,“ pokračoval v rozprávaní.

Vystupoval som v ruštine, musel som zvládnuť pomenovať po rusky aj odborné veci. Pozitívne ma prijali i fanúšikovia. V Kyjeve sa ich vo vlastnom podniku zhromaždilo takmer tisíc! Musel som sa aj im vyspovedať. Na Ukrajine je biatlon náboženstvom, športom číslo jeden," prezradil svoje prvé dojmy rodák z Brezna a v súčasnosti už tréner ukrajinských biatlonistov, ktorých povedie minimálne do ZOH 2018.

K odchodu Juraja Sanitru zo slovenského biatlonu sa vyjadril za SZB poverený viceprezident pre štátnu športovú reprezentáciu a mládež Ivor Lehoťan. „Slovenský biatlon stráca kvalitného odborníka. Juraj Sanitra pozdvihol náš biatlon, i ten mužský v poslednej sezóne vo svetovom meradle na vyššiu pozíciu. Pod jeho rozhodnutie sa žiaľ podpísala nejasná situácia v slovenskom biatlonovom hnutí, v ktorom sú v súčasnosti rôzne názorové skupiny. My sa teraz musíme zaoberať novým reprezentačným trénerom mužov. Chceme tak urobiť ešte do začiatku kongresu, ktorý si bude tridsiateho apríla voliť nového prezidenta SZB,“ povedal s tým, že so súčasným Tomášom Fuskom uvažujú nad ich slovenskými asistentmi, ktorí pôsobili pri reprezentácií mužov, či žien, alebo je tu druhá cesta, dať šancu mladým českým trénerom.

Čítajte tiež:

Mladé talenty dostanú v Bystrici príležitosť. Nový tím biatlonistov aj s podporou Kuzminovej

Cyklista Dukly po pódiovom úspechu na najťažších pretekoch Afriky. Zabojovali sme v rozhodujúcej chvíli!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM