Monika Obrtalová Rôzne

Tréningové centrum pre hendikepovaných aj u nás

Zbúra bariéry a zdravotne postihnutým ponúkne novú šancu – aj takto by sme mohli charakterizovať tréningové centrum pre hendikepovaných, ktorého brány sa otvoria 1. októbra 2012 v v Banskej Bystrici. Slávnostný štart je na programe o 14. 00 hod., pre

Podľa Marcely Václavkovej Konrádovej, predsedníčky OZ Prístav nádeje: “Súčasťou tréningového centra bude kaviareň s knižnicou, kde budú zamestnaní ľudia s postihnutím ako čašníci či knihovníci. Budú ponúkať domáce koláčiky, ale aj ručne vyrábané výrobky pochádzajúce z tvorivých dielní, pripravované ľuďmi s postihnutím. Takto získajú hlavne prax a možnosť vyskúšať si, čo je to pracovná záťaž. Budú prichádzať do kontaktu so zákazníkmi. V takomto, pre nich bezpečnom prostredí sa vytrénujú na profesionálov. To im umožní v budúcnosti lepšie sa uplatniť na trhu práce, a tak sa stanú atraktívnejšími pre budúcich zamestnávateľov.

V chránenej dielni sa počíta aj s priestorom pre aktívny oddych. Budú sa v ňom organizovať literárne besedy, autogramiády, krsty kníh, ale aj tvorivé dielne pre deti i dospelých. Pre najmenších je pripravený detský kútik. Iniciátori projektu tréningového centra vychádzali z presvedčenia, že základným prostriedkom, ktorým je možné prispieť k rozvoju človeka, je rozširovať jeho poznanie a odstraňovať bariéry, ktoré mu v tom často bránia.

Na výzvu OZ Prístav nádeje pozitívne zareagovala aj banskobystrická samospráva a prispela k zriadeniu chránenej dielne pre zdravotne postihnutých. “Som presvedčený, že Banská Bystrica potrebuje zariadenie, v ktorom by pracovné príležitosti, sebarealizáciu a spoločenské uplatnenie našli naši spoluobčania s telesným hendikepom. Veľmi vítam vznik tejto kaviarne a verím, že o zákazníkov nebude mať núdzu,” konštatuje primátor Banskej Bystrice Peter Gogola.

Chránené pracoviská pomáhajú ľuďom so zdravotným postihnutím žiť chráneným životom, ktorý im pomáha existovať vo svete, v ktorom sami žiť nevedia. Zdravotné postihnutie človeka často vyradí z koľají bežného života a nie je schopný sa opäť zaradiť do normálneho pracovného procesu. Práve túto bariéru chcú iniciátori projektu prekonať aj tréningovým centrum – špecializovanou kaviarňou pre hendikepovaných, ktorá bude spojená s knižnicou nielen pre hendikepovaných.

Cieľom zriaďovateľov centra je, aby zdravotne postihnuté osoby nezostávali doma či v ústavných zariadeniach len preto, že nemajú vytvorené a prispôsobené pracovné podmienky. Pre budúcich potenciálnych zamestnávateľov, predstaviteľov samosprávy a ostatných poskytovateľov sociálnych služieb to bude praktický a fungujúci príklad, aby svoje úsilie poskytovať kvalitné sociálne služby a služby zamestnanosti vytvárali v integrovaných podmienkach trhu práce aj pre osoby s telesným postihnutím.

“V neposlednom rade, tréningové centrum Prístav bude jediné na území Slovenskej republiky, kde širokej verejnosti s každou kávou alebo čajom namiešajú Prístaváci – čašníci s telesným postihnutím, aj dobrý pocit. Každou návštevou sa tak ľudia stanú súčasťou niečoho, čo pozitívnym smerom mení očakávania spoločnosti týkajúce sa pracovných schopností ľudí s telesným a zmyslovým postihnutím,” dopĺňa Marcela Václavková Konrádová, predsedníčka OZ Prístav nádeje.

Samotnému otvoreniu centra bude predchádzať verejná zbierka, ktorá bude v Banskej Bystrici aktívna v deň otvorenia už od 10.00 hod., pričom dobrovoľníci Prístavu nádeje budú verejnosti ponúkať koláče, ktoré upiekli osoby s telesným hendikepom. Koláčik bude protihodnotu za finančný príspevok v hodnote jedného eura. To, že chránená dielňa v sebe zahŕňa aj umeleckú činnosť, dokážu Prístaváci aj tým, že v deň jej slávnostného otvorenia sa na pódiu uskutoční aj krst knihy pod názvom Na dobu určitú. Autorkou diela je predsedníčka združenia, Marcela Václavková Konrádová, pričom výťažok z predaja knihy poputuje práve na činnosť Tréningového centra pre hendikepovaných.

Na slávnostnom otvorení tréningového centra, ktoré sa uskutoční 1. októbra o 14. 00 hod., pred tržnicou OD Prior na Robotníckej ulici v Banskej Bystrici sa zúčastnia predstavitelia mesta Banská Bystrica, speváčka Kristína, hlavní partneri projektu: portal LudiaLudom.sk, spoločnosť Hoblo s.r.o., interiérovej dizajnérky Lenky Mezeiovej, spoločnosť Strojsmalt s.r.o., Prior, Frau s.r.o. , Cagliari s.r.o. a mnohí ďalší.

Mesto Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM