Michal Majer Hokej

Tréner Baranov oslavuje päťdesiatku

Niekoľko dní po tom, ako jeho hokejový súputník a veľký kamarát Igor Liba oslávil päťdesiatku, pribudol do tábora jubilantov aj on. Tréner hokejistov Banskej Bystrice Milan Staš dnes slávi 50. narodeniny.

Prešovský rodák, ktorý bol ako hráč pri najväčších úspechoch košického hokeja v československej ére, sa teraz ako tréner podieľa na hokejovej renesancii v Banskej Bystrici. Keď sme pred ním spomenuli blížiacu sa päťdesiatku, vtipkoval: ,,Zatiaľ si to neuvedomujem. Možno sa mi bude ťažšie vstávať a budem sa ťažšie rozhybávať. Ešte nemám päťdesiat, poviem vám potom…„ smial sa Milan Staš deň pred piatkovým zápasom v Žiline, ktorý už bude koučovať ako čerstvý päťdesiatnik. Ako oslávenec mal samozrejme presnú predstavu o darčeku od svojho tímu. ,,Potešil by ma darček v podobe troch bodov. Žiline máme čo vracať, ešte stále nemáme vyrovnané účty.“

Milan Staš začínal s hokejom v Prešove. Seniorskú kariéru rozbiehal i končil v prvej lige. V prešovskom drese odohral jednu sezónu vo vtedajšej I. SNHL. Šikovného útočníka si neskôr vyhliadol košický klub a v roku 1980 sa mladý Staš sťahoval k oceliarom. S výnimkou vojenčiny v trenčianskej Dukle Trenčíne Milan Staš počas pôsobenia v najvyššej československej súťaži obliekal výhradne dres VSŽ, v ktorom vybojoval dva majstrovské tituly. Bolo to v rokoch 1986 a 1988. Za československú reprezentáciu nastúpil v trinástich zápasoch. Začiatkom deväťdesiatych rokov sa Milan Staš pobral za legionárskym chlebíkom. Vyskúšal si hokej v bývalej Juhoslávii, vo Francúzsku, v Maďarsku, Nemecku a Rakúsku. Hráčsku kariéru ukončil ako 38-ročný v Trebišove, tam sa však začala jeho trénerská misia.,,Keď sa človek pozrie dozadu, ubehlo to rýchlo. Keď sa pozrie dopredu, ide to pomaly. Človek veľa zažil, najmä s hokejom. Spoznal som veľa ľudí, získal veľa priateľov. Hokej mi dal veľa športových úspechov ale aj čiastočných neúspechov. Hokej ma napĺňa, vďaka nemu robím to, čo som odmalička chcel," vyznal sa trénerský jubilant Milan Staš.

Až v päťdesiatke sa mu prvýkrát pritrafilo, že ,,okrúhle" výročie oslavuje v inom pôsobisku ako v Košiciach. Veď posúďte sami. ,,V štyridsiatke som bol v Košiciach pri mužoch asistentom trénera Selveka. V tridsiatke som bol hráčom Košíc, potom som išiel hrať do zahraničia. Ako dvadsaťročný som bol zase prvým rokom v Košiaciach," potvrdil zaujímavú zhodu svojimi spomienkami oslávenec.

Zdroj: hc05.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM