Monika Obrtalová Rôzne

Tragédia, na ktorú sa nedá zabudnúť

V posledný deň II. svetovej vojny 9. augusta 1945 zhodili Američania na japonské mesto Nagasaki atómovú bombu. 66. výročie tejto tragickej udalosti si dnes pripomenuli práve v meste Nagasaki. Atómová bomba tu zabila približne 80 tisíc ľudí, ďalších 1

Oba atómové útoky, ktoré prinútili Japonsko vzdať sa a priznať svoju porážku vo vojne, si dnes Japonci tak ako v uplynulých rokoch pripomenuli chvíľkou ticha presne o 11:02 hodine miestneho času (4:02 SELČ), kedy bomba v roku 1945 dopadla na Nagasaki. Tak ako v minulosti presný okamih a začiatok modlitby ohlásil zvon a obete výbuchu, ktoré boli vtedy iba deti, zaspievali japonskú pieseň s názvom Nikdy viac.

Starosta Nagasaki Tomihisa Taue vyzval pri tejto príležitosti na zmenu japonskej politiky, ktorá po desaťročia dôrazne presadzuje jadrovú energiu. Vyzval Japoncov, aby za súčasnej jadrovej krízy pracovali na vývoji bezpečnejších druhov energie. „Nadišiel čas na dôkladnú debatu o tom, akú spoločnosť chceme mať“. „Prečo musí tento národ, ktorý tak dlho bojoval za obete atómovej bomby, opäť žiť v strachu z radiácie?,“ spýtal sa. Japonsko má pri pobreží 54 jadrových reaktorov a rozsiahle zemetrasenie a následné cunami v marci, ktoré poškodili jadrovú elektráreň Fukušima, obnovili obavy ľudí z radiácie.

Japonský premiér Naoto Kan prisľúbil, že sa Japonsko bude usilovať o to, aby bola spoločnosť menej závislá na jadrovej energii. „Nesmieme nikdy zabudnúť,“ povedal o Nagasaki „a nikdy sa to nesmie zopakovať“, dodal. USA vyslali do Nagasaki prvýkrát svojho oficiálneho zástupcu, chargé d'affaires Jamesa P. Zumwalta. Ten v Nagasaki povedal, že prezident USA Barack Obama chce spolupracovať s Japonskom na tom, aby „vytvorili svet bez jadrových zbraní“. Hirošimu, ktorá si vlani pripomenula 65. výročie výbuchu atómovej bomby v meste, navštívil pri tejto príležitosti veľvyslanec USA John Roos. Podľa informácie ambasády USA bol veľvyslanec vlani aj dvakrát v Nagasaki.

Zdroj a foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM