Tradičná špecialita z nášho regiónu: Ukuchtite si doma vlastnú veľkonočnú babu

K veľkonočným sviatkom okrem predchádzajúceho pôstu neodmysliteľne patrí aj dobré jedlo. V našom regióne sa zachovalo hneď niekoľko tradičných receptov, ktoré sa na tieto dni pripravujú už od nepamäti.

Jakub Forgács
Ilustračný obrázok k článku Tradičná špecialita z nášho regiónu: Ukuchtite si doma vlastnú veľkonočnú babu
Zdroj: TASR

Pani Marta (77) z Banskej Bystrice už pravidelne na Veľkú noc chystá rovnaké menu. „Na Zelený štvrtok sme vždy mávali špenát s úvarenými vajíčkami a na Veľký piatok sa postilo. Deti však mohli jesť, ale dospelí iba raz za deň a aj to len bezmäsité jedlo, napríklad špagety,“ prezradila.

Na Bielu sobotu sa u nich pečie veľkončná baba. „Recept som sa naučila od kolegyne a keďže v rodine všetkým chutila, tak ju už niekoľko rokov pripravujem,“ dodala.

Veľkonočná baba

Prísady:

  • dve žemle
  • mlieko
  • tri vajíčka
  • 10 dkg nakrájanej údenej klobásy
  • 10 dkg nakrájanej údenej šunky
  • veľa petržlenovej vňate
  • soľ
  • mleté korenie
  • strúhanka

Postup:

Žemle nakrájame na menšie časti a zalejeme mliekom. Keď sú už nasiaknuté, vyžmýkame ich. Potom k nim pridáme nakrájanú klobásu, šunku, petržlenovú vňať, soľ a mleté korenie. Všetko dobre premiešame, najlepšie rukami, ale môžeme aj varechou.

Vymastíme pekáč a vysypeme ho strúhankou. Vyrovnáme naň vymiešanú masu a dáme piecť na 180 až 200 stupňov do zlatista, až kým sa na vrchu nevytvorí ručovkastá kôrka. Veľkonočnú babu potom už len nakrájame a podávame. Niektorí k nej jedia ešte aj šunku navyše, prípadne chren a zeleninový šalát.

Zdroj: Dnes24.sk

Odporúčame