Jakub Forgács Správy

Toto sú najlepší športovci Banskej Bystrice: Veľká pocta pre Handzuša!

Najlepší športovci z Bystrice si prevzali ocenenia! Z návrhov občanov a športových klubov v našom meste vybralo Oddelenie športu mesta Banská Bystrica spolu s primátorom Petrom Gogolom 25 víťazných jednotlivcov a 6 kolektívov.

Ilustračný obrázok k článku Toto sú najlepší športovci Banskej Bystrice: Veľká pocta pre Handzuša!
Zdroj: Dnes24.sk

Cikkerova sieň na radnici bola v stredu večer dejiskom slávnostného udeľovania cien najlepším banskobystrickým športovcom za rok 2013. Ocenenia boli rozdelené do deviatich hlavných skupín, ktoré sa nasledovne kategorizovali na základe ďalších kritérií (olympijské/ne­olympijské športy, juniori/seniori, osobitná kategória športovcov, kategória tréneri, funkcionári, novinári, kategória športové kolektívy a Športová osobnosť mesta Banská Bystrica za rok 2013).

„Je mi veľkou cťou stáť tu dnes pred takým množstvom osobností, ktoré každodenne prekonávajú hranicu svojich možností. Sú to osobnosti, ktoré zdobí obdivuhodný talent a pevná vôľa, ktorých odhodlané výkony sú zdrojom nespočetných odtieňov emócií a ktoré sú veľkým vzorom a inšpiráciou pre nás i nasledujúcu generáciu,“ prihovoril sa v úvode prítomným hosťom primátor mesta Peter Gogola.

Medzi juniormi ocenili pretekára F3 Gondu

V kategórii juniori – olympijské športy boli ocenení dvaja jednotlivci. V disciplíne džudo získal cenu Martin Becík, bronzový medailista z Európskeho pohára v džude a účastník juniorských Majstrovstiev Európy. Druhým oceneným v športovej disciplíne golf sa stal Matej Čerman. Spomedzi množstva jeho úspechov za rok 2013 možno spomenúť 3. miesto na Majstrovstvách Slovenska juniorov, ako aj 1. miesto v súťaži Túra olympijských nádejí, kde získal 1. miesto v kategórii juniori do 14 rokov a získal tak titul „Olympijská nádej roka 2013“.

V kategórii juniori/neolympiské športy získal ocenenia motoristický pretekár Richard Gonda za zlato na šampionáte European F3 Open Cup v Európe. Druhou ocenenou bola karatistka Dominika Tatárová, ktorá sa vo svojej discplíne umiestnila na 3. mieste Majstrovstiev sveta juniorov v Madride.

V roku 2013 zahviezdili Kuzminová s Tóthom

Dvojnásobná olympijská víťazka v biatlone Anastasia Kuzminová opäť dominovala v kategórii seniori/olympijské športy. Členka Dukly Banská Bystrica v roku 2013 zvíťazila na rýchlostných pretekoch svetového pohára v Anterselve a z ďalších pretekov svetového pohára si odniesla štyri strieborné a jednu bronzovú medailu.

Cenu v uvedenej kategórii si prebral aj Tomáš Klobučník, ktorý Banskú Bystricu úspešne reprezentoval v plávaní. Najvýraznejšie sa presadil na Svetovom pohári v Dubaji, kde si vyplával striebornú a bronzovú medailu. Cenou v seniorskej kategórii sa môže pýšiť aj atlét Matej Tóth. Z jeho početných úspechov za rok 2013 nemožno opomenúť 5. miesto na Majstrovstvách sveta v Moskve (chôdza 50km) a bronzovú medailu vo svetovej chodeckej sérii IAAF.

Mesto úspešne reprezentoval aj naturálny kulturista

Seniorská kategória neolympijských športov mala tento rok štyroch víťazov. Jej jedinou ženskou zástupkyňou bola karatistka Lucia Kováčiková, ktorej rok 2013, okrem iných ocenení, priniesol aj titul Akademická majsterka Európy (do 50 kg) na Majstrovstvách Európy v Budapešti a absolútny triumf v seniorskej kategórii na Majstrovstvách Slovenskej republiky. Cenu z rúk primátora si za minuloročné úspechy prevzal Pavol Novák, ktorý Banskú Bystricu reprezentuje v netradičnej športovej disciplíne – naturálna kulturistika. Svoje úspechy pretavil do absolútnych víťazstiev na Majstrovstvách sveta v naturálnej kulturistike a fitness v Grécku, ako aj na európskom šampionáte v českých Karlových Varoch.

Tretí zástupca tejto kategórie, kickboxer Jaroslav Paľa, bol ocenený za bronzovú medailu z Majstrovstiev sveta, zlatú medailu z Majstrovstiev Slovenska a ďalšie cenné kovy, ktoré si odniesol z turnajov Svetového pohára WAKO. Štvoricu ocenených uzavrel Ján Pavlík, ktorý získal prestížnu cenu za množstvo ocenení v triatlone. Medzi tie najvýznamnejšie patril strieborný kov na Majstrovstvách sveta v Londýne, bronzový kov z európskeho šampionátu a ďalšie dve strieborné medaily z domácich majstrovstiev v Bratislave.

Ocenili bystrické basketbalistky, hokejistov i maratóncov

Za rok 2013 získali cenu štyria športovci v kategórii Osobitná kategória športovcov. Toto ocenenie získali tri reprezentantky SR v basketbale do 16 rokov a dvojnásobné majsterky Slovenska 2013 v kategórii kadetiek i junioriek Jana Matejčíková, Katarína Striešová a Katarína Urbániová.

Zastúpenie v tejto kategórii ocenených majú za svoje vynikajúce výkony aj hokejisti banskobystrického hokejového klubu HC´05 Banská Bystrica útočník Mário Lunter a obranca Jakub Predajniansky, víťazka Marathon BB Tour 2013 Lucia Kamenská a absolútny víťaz v kategórii polmaratón v Banskej Bystrici Róbert Valíček.

Svojich víťazov má aj kategória tréneri, funkcionári a novinári

Prvým z ocenených trénerov sa stal tréner džuda Ján Gregor. Cena mu bola udelená za dlhoročnú trénerskú činnosť od roku 1983, výchovu generácie džudistov v Banskej Bystrici a dlhoročnú reprezentáciu Slovenska, Československa a SR. Cenu získal pri príležitosti životného jubilea 60 rokov.

Za celoživotnú činnosť pri mládeži FK Dukla Banská Bystrica, za vynikajúce úspechy na medzinárodných a domácich turnajoch a vzornú reprezentáciu mesta Banská Bystrica doma aj v zahraničí získal cenu pri príležitosti životného jubilea 70 rokov aj futbalový tréner Ondrej Poljovka. Cena v tejto kategórii zaslúžene patrí i dlhoročnému basketbalovému trénerovi Tiborovi Vasiľkovi, ktorý celý svoj profesionálny život zasvätil výchove talentovanej športovej mládeže a trénoval i seniorské družstvá v najvyšších súťažiach. Momentálne trénuje najmladšie basketbalové nádeje. Cenu získal pri príležitosti životného jubilea 70 rokov.

Za dlhoročnú prácu v bežeckom lyžovaní a pri príležitosti životného jubilea 60 rokov dostal cenu tréner bežeckého lyžovania a člen ŠKP Banská Bystrica Ján Solivajs. Tento tréner získal počas svojho dlhoročného trénerského pôsobenia niekoľko desiatok umiestnení na stupňoch víťazov na Majstrovstvách sveta, Európy i svetového pohára. Päticu ocenených uzavrel tréner naturálnej kulturistiky Peter Búvala, ktorý si cenu z rúk primátora prevzal za dvadsať medailových umiestnení svojich zverencov na majstrovstvách sveta, Európy i svetového pohára.

Bystrica nezabudla ani na cyklistov a bedmintonistov

Primátor odovzdal ceny šiestim športovým kolektívom. Úspechy opäť zožal Basketbalový klub kadetiek ŠKP 08 Banská Bystrica. Mladé hráčky pod vedením trénera Miloslava Michálika sa v minulom roku tešili zo zisku šiesteho titulu majstra Slovenska v rade a úspešne reprezentovali Banskú Bystricu aj na majstrovstvách Európy. Cena opäť neminula i Baketbalový klub juniorov ŠKP Banská Bystrica. V uplynulej sezóne sa im opätovne podarilo obhájiť titul a stali sa juniorskými majstrami Slovenska. Na zoznam ocenených kolektívov sa zaradil Cyklistický klub Banská Bystrica. Klubu sa v uplynulom roku podarilo získať jubilejný titul majstra Slovenska v súťaži tímov mužov v časovke družstiev. Zároveň sa tak stal najúspešnejším klubom v Slovenskom pohári v cyklokrose a tretím klubom v Slovenskom pohári v cestnej cyklistike.

Celková bilancia klubu 92 medailí, z toho 38 zlatých na medzinárodných a Slovenských podujatiach – to je úspešná bilancia štvrtého oceneného kolektívu Lokomotívy Banská Bystrica, oddielu badmintonu & speedbadmintonu. Piatym oceneným kolektívom sa za vynikajúce výsledky pod vedením trénera Rastislava Paľovova a za druhé miesto v extralige juniorov stal Hokejový klub juniorov HC´05 Banská Bystrica. Posledná cena v kolektívnej kategórii putovala do rúk Miroslav Štrbu a Petra Faboka – hlavných organizátorov Marathon BB Teamu, ktorí úspech zožali predovšetkým za vynikajúci 2. ročník Banskobystrického maratónu, kde sa vo všetkých kategóriách zúčastnilo viac ako 600 bežcov.

Športovou osobnosťou mesta sa stal Handzuš

Ocenenie v kategórii veterán získal ako jediný za rok 2013 atlét Vladimír Výbošťok. Vo veku 67 rokov je svetovým rekordérom v šprinte na 60 m časom 7,81 sekundy a na 100 m časom 12,37 sekundy. Je 6-násobným majstrom sveta a 16-násobným majstrom Európy a držiteľom 69 medailí, z toho 36 zlatých, 17 strieborných a 16 bronzových (iba z európskych a svetových šampionátov). Štartoval na vrcholných atletických podujatiach atletických veteránov vo Švédsku, Anglicku, USA, Austrálii, Brazílii, Maďarsku, Afrike, Taliansku, Fínsku, Francúzsku, Španielsku, Belgicku, Rakúsku a Poľsku. V roku 2013 získal okrem množstva medailí aj prestížnu cenu Najlepší veterán-atlét Európy za rok 2013.

Slávnostné podujatie vyvrcholilo vyhlásením a ocenením Športovej osobnosti mesta Banská Bystrica za rok 2013. Za reprezentáciu mesta Banská Bystrica, vynikajúce výsledky a víťazstvo a zisk Stanley Cupu sa ňou stal hokejový banskobystrický rodák a útočník klubu NHL Chicago Blackhawks, Michal Handzuš. Podujatie svojimi kultúrnymi vystúpeniami spestrila hudobná skupina Mukatado a pieseň “Banská Bystrica“ z pera Petra Papša a Bohuša Bínovského.

Foto: mesto Banská Bystrica

Bystrica pozná najlepších športovcov za rok 2013: Medzi ocenenými aj zlatá Nasťa
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM