Barbara Dallosová Kultúra

Toto ich určite nepoteší: Nomináciu na cenu Trafená hus získali voliči Mariana Kotlebu!

Festival humoru a satiry prekvapil. Na Trafenú hus ohlásila akadémia naozaj pozornosť pútajúcu nomináciu. Ocenení by mali byť voliči súčasného bankobystrického župana Mariana Kotlebu. Trafená hus ale nepatrí medzi ceny, na ktoré by ocenení bývali hrdí...

Ilustračný obrázok k článku Toto ich určite nepoteší: Nomináciu na cenu Trafená hus získali voliči Mariana Kotlebu!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Ďalší ročník festivalu, ktorý sa pravidelne koná práve v našom kraji a v Európe nemá konkurencie sa blíži. Kremnické gagy slávia už 34. rok svojej existencie a ako obvykle zaručujú poriadne vysilenú bránicu. Ešte ste nevideli tohtoročný program? Čítajte: Kremnické gagy už o mesiac: Pozrite, na čo všetko sa môžeme tešiť tento rok!

Voliči Kotlebu

Tradíciou festivalu je jeho vyvrcholenie – odovzdávanie originálnych ocenení. Tohtoročné nominácie už poznáme, a prekvapení je v nich viac. V nominácii na Trafenú hus sa skloňuje aj meno Mariana Kotlebu. Môže za to nominácia práve jeho voličov na cenu, ktorá málokedy niekoho zvykne potešiť. Viac už prezrádza oficiálna stránka festivalu: ,,Trafená hus – cena za niečo, nad čím aj humoristom rozum zastane – voličom, ktorí novému županovi BBSK umožnili – okrem iného – vydávať noviny Náš kraj (resp. Bystrický kraj)," píše sa na oficiálnom webe festivalu.

Cena pre objavy roka

Cena Stana Radiča naopak patrí medzi tie, z ktorých sa nominanti môžu radovať. Na objav roka sú nominovaní prevažne divadelníci. Zástupcom hudobníkov je v kategórii kapela zo Žiaru nad Hronom – Ján Kulich & KOLEGIUM. Pri mene žiarskej kapely stojí ďalej Ľubor Foltán z Nitry so Smiechohrami alebo Jógou smiechu, Prešovské národné divadlo s predstavením Single radicals a Mestské divadlo Zlín s Knihou o Hřbitové. Janko Kulich s kapelou sa o cenu uchádzajú s Hitmi spoza Jadranu.

Komisia sa zapotí

Nominácií vo všetkých kategóriách spolu je viac než dosť. Komisia, ktorá bude o víťazoch rozhodovať bude mať čo robiť. V kategóriách osobitných cien, do ktorých spadajú aj Trafená hus a Cena Stana Radiča dopĺňa ešte Cena za celoživotné dielo. Na tú sú nominovaní traja adepti, jeden z nich in memoriam.

Zlatého gunára budú môcť umelci získať v niekoľkých kategóriách. Napríklad divadelné inscenácie, kabarety, hudobné produkcie, pouličné a pohybové produkcie, produkcie pre deti, karikatúry či literárne a žurnalistické diela a umelecký prednes. Výsledky budú, ako obvykle, súčasťou veľkolepého záveru obľúbeného podujatia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM