Jakub Forgács Šport

Tóth korunoval úspešnú sezónu v ankete Športovec roka: Vzdal veľkú poklonu triumfu cyklistu Sagana

Bystrický chodec Matej Tóth má za sebou najúspešnejšiu sezónu v kariére. Stal sa majstrom sveta v chôdzi na 50 km a nedávno uspel aj v ankete Atlét roka. Prečítajte si, čo povedal o úspechu Petra Sagana počas vyhlásenia ankety Športovec roka.

Ilustračný obrázok k článku Tóth korunoval úspešnú sezónu v ankete Športovec roka: Vzdal veľkú poklonu triumfu cyklistu Sagana
Zdroj: TASR

Slovenský chodec Matej Tóth korunoval svoju najúspešnejšiu sezónu v kariére druhým miestom v 23. ročníku ankety KŠR SSN Športovec roka. Že nevyhral, aj keď získal titul majstra sveta v chôdzi na 50 km, ho príliš nemrzelo. Poznamenal, že konkurencia bola tento rok veľmi silná.

„Je to pre mňa veľká pocta, zase som sa posunul vyššie. Trikrát za sebou som v prvej desiatke a už to samo o sebe je pre mňa úžasné. Veľmi si to vážim a to, že som druhý, to ešte posilňuje. Pre mňa to bola najlepšia sezóna v celej kariére a som vďačný, že to novinári odmenili,“ povedal Tóth na slávnostnom ceremoniáli.

Tóth má za sebou výbornú sezónu, ktorú korunoval výnimočným výkonom z 29. augusta na svetovom šampionáte v Číne. Do cieľa na štadióne pekinského Vtáčieho hniezda dopochodoval triumfálne s časom 3:40:32 h po úžasnom sóle a prvýkrát sa tešil z titulu majstra sveta. Okrem toho mu vyšiel aj 34. ročník Dudinskej päťdesiatky, na ktorom časom 3:34:38 h vytvoril nový národný rekord i rekord podujatia a zaradil sa na tretie miesto svetových historických tabuliek. Na 11. ročníku Európskeho pohára družstiev v španielskej Murcii pridal 2. miesto na 20 km.

Aj pre tieto úspechy patril medzi hlavných favoritov tohtoročnej ankety. Na najvyšší piedestál však nedosiahol, keď zaostal za víťazným Petrom Saganom. Majster sveta v cestnej cyklistike dostal od 114 hlasujúcich dokopy 1120 bodov, Tóth o 94 menej. „Umiestniť sa za Peťom Saganom, je v podstate ako také malé víťazstvo,“ povedal bez náznaku závisti.

„Keď som si dal takú hypotetickú otázku, za koho by som hlasoval, tak som si odpovedal tak pragmaticky. Aj jeho aj moja sezóna bola výborná a aj tie úspechy – on je majster sveta a získal zelený dres, v mojom prípade tiež titul z MS, umiestnenie na EP. Keď som si to dával na misky váh, vychádzalo mi to tak narovnako. Myslím si, že nakoniec zavážila tá popularita a to, že Peťo je výnimočná osobnosť, svetová celebrita. Myslím si, že máme zaslúžene takéhoto Športovca roka,“ dodal.

Čítajte tiež:

Atlétom roka už tretíkrát v rade chodec Tóth: Smelé prehlásenie o jedinom cieli na budúci rok

Vianoce v domácnostiach známych Bystričanov: Tóth dodržiava pôst, boj kocúra mestského poslanca so stromčekom :)

FOTO: Úspech bystrického chodca Tótha v ankete Športovec roka
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM