Jakub Forgács Iné športy

Tóth (30) poskočil vo výsledkoch z OH: Môže za to doping jeho súpera

Slovenský chodec Matej Tóth sa posunie z 8. na 7. miesto vo výsledkoch pretekov na 50 km na vlaňajších Hrách XXX. olympiády v Londýne. Piaty z olympijskej päťdesiatky Igor Jerochin dostal od disciplinárnej komisie Všeruskej atletickej federácie doživotný dištanc za doping.

Ilustračný obrázok k článku Tóth (30) poskočil vo výsledkoch z OH: Môže za to doping jeho súpera
Zdroj: Webnoviny.sk

Dôvodom zlepšenia postavenia 30-ročného člena VŠC Dukla Banská Bystrica v celkovom poradí je informácia ruských médií, že piaty z olympijskej päťdesiatky Igor Jerochin z Ruska dostal od disciplinárnej komisie Všeruskej atletickej federácie (VFLA) doživotný dištanc za doping. Dvadsaťosemročný Jerochin mal pri porovnaní vzoriek krvi vo svojom biologickom pase abnormálne hodnoty, ktoré naznačujú užívanie zakázaných prostriedkov. Informuje o tom pondelňajšie vydanie denníka Šport.

Doplatiť by mu mali aj prémie

Pre spomenutého ruského chodca, ktorému zrušili všetky výkony od februára 2011, je to už druhé porušenie antidopingových pravidiel, preto mu udelili doživotný zákaz činnosti. V apríli 2008 Jerochina pri mimosúťažnej kontrole usvedčili spolu s ďalšími štyrmi ruskými chodcami z užívania EPO, za čo dostal dvojročný dištanc.

„Na jednej strane sa teším, že vďaka antidopingovému systému chytili ďalšieho nečestného atléta a ja budem siedmy. Na druhej strane som však nahnevaný, že stále musíme súťažiť s podvodníkmi. Radosť z dosiahnutého umiestnenia si preto nemôžeme vychutnať priamo na športovisku a posun sa zaznamená už len do štatistík,“ poznamenal na margo Jerochinovej diskvalifikácie pre denník Šport Matej Tóth, ktorému by mal Slovenský olympijský výbor (SOV) za 7. miesto doplatiť k pôvodnej prémii 4 000 eur za 8. priečku ešte dve „tisícky“ navyše.

Okrem Mateja Tótha môže byť hodnotená ako siedma v klasifikácii na OH 2012 aj slovenská atlétka Lucia Klocová, ktorá na 1 500 metrov obsadila vo finále 8. miesto. Obvineniam z „podozrivého krvného obrazu“ totiž čelí olympijská víťazka z Londýna Asli Cakirová-Alptekinová z Turecka a IAAF ešte neuzavrela túto kauzu.

Muži – chôdza na 50 km – aktualizované výsledky

1. Sergej Kirďapkin (Rus.) 3:35:59 h – rekord OH, 2. Jared Tallent (Aus.) 3:36:53, 3. S´ Tchien-feng (Čína) 3:37:16, 4. Robert Heffernan (Ír.) 3:37:54, 5. Sergej Bakulin (Rus.), 6. Li Ťien-po (Čína) 3:39:01, 7. Matej Tóth 3:41:24,… 47. Miloš Bátovský (obaja SR) 4:09:32

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM