Ivana Kováčiková Rôzne

TOP 5 možností na splav Hrona. Kde v okolí Bystrice sa najviac oplatí vodácka zábava?

Dobrodružstvo, zábava aj príjemný oddych na vode. Už sa neviete dočkať? Kde a za koľko si môžete užiť splavovanie na Hrone v Bystrici a okolí? Zisťovali sme pre vás...

Ilustračný obrázok k článku TOP 5 možností na splav Hrona. Kde v okolí Bystrice sa najviac oplatí vodácka zábava?
Zdroj: TASR

Rieka Hron je najdlhšou, najpopulárnejšou a vodákmi oceňovanou ako najzaujímavejšia. Na svojej takmer 300 km dlhej púti preteká celým stredným Slovenskom až k Štúrovu, kde sa vlieva do Dunaja. Charakter rieky sa mení od divokého horského potoka cez úzku a rýchlu podhorskú rieku, v závislosti od krajiny ktorou preteká. Najpopulárnejšia je stredný Hron, ktorý sa začína v Brezne, preteká cez Nemeckú až do Sliaču a končí v Kozárovciach. Pozreli sem sa vodácke možnosti práve v tomto úseku. Vo vybraných zariadeniach je možnosť ubytovania, stravovania aj využitia komplexných doplnkových služieb.

Boat4u

Splav Hrona na úseku Brezno – Sliač zabezpečuje aj rodinná firma Boat4u. Svoje služby poskytuje širokej vodáckej verejnosi od roku 1999. Vodácke výlety po Hrone s dopravou osôb, prípadným ubytovaním a stravovaním poskytujú rekreantom denne už od skorej jari po neskorú jeseň. Ide o komplexnú službu pre vodákov od materiálneho zabezpečenia (lode, pádla a príslušenstvo), cez dopravu lodí a osôb, až po bezpečné parkovanie.

Boat4u sídli v Nemeckej a ponúka viaceré varianty organizovaných splavov. Jednodenný splav Hrona v cene 10 eur za osobu, počas víkendu je cena 15 eur za osobu. Dvojdenný alebo víkendový splav Hrona sa pohybuje v cene 25 eur za osobu. Za putovný splav Hrona v rozsahu troch dní zaplatíte 30 eur za osobu, v prípade víkendových dní 35 eur za osobu. Spoločnosť vie zabezpečiť aj školský výlet, poldenný splav pre detské tábory alebo firemný splav Hrona.

Lodenica na Mlynčoku

Lodenica vznikla v obci Slovenská Ľupča už v roku 2002. Nadšenci z Bystrice ju prevzali v roku 2006 a odvtedy sa snažia o vylepšovanie poskytovaných služieb. Prinášajú plný servis pre záujemcov o splav Hrona počas mesiacov máj – september. Pre kolektívy i jednotlivcov organizujú jedno, dvoj a viacdenný splav rieky Hron, s kompletným technickým zabezpečením. Zabezpečujú dopravu lodí a technického vybavenia na miesto štartu i z cieľa s návratom do lodenice.

Na splav môžu záujemcovia využiť univerzálny čln na rafting, dvojmiestne plastové kanoe alebo kajak. Kajak set stojí 16 eur na deň. Splav v kanoe pre dve osoby sa pohybuje v cene 13 eur na deň a počas víkendu je to 15 eur na deň. V cene sú zahrnuté dve vesty, dve pádla, barel na uloženie vecí a pumpa. Raft pre štyri osoby stojí 26 eur na deň, 30 eur počas víkendu. Za rafting pre šesť osôb zaplatíte 37 eur na deň alebo 39 eur od piatka do nedele. Najväčší raft je pre sedem osôb v cene 42 eur na deň, prípadne 45 eur od piatka do nedele.

Dronte

Požičovňa lodí Dronte vznikla v roku 2005 a do roku 2007 sídlila v Banskej Bystrici, kde ponúkala svoje služby vo vodáckom táborisku v Iliaši. Od roku 2008 sa presídlili do priestorov vo vodáckom táborisku v Nemeckej. Tu sa snažia vybudovať vodácku základňu, ktorá by spĺňala nároky štandardu vodáckych táborísk. Svoje lode požičiavajú nielen na Hrone, ale po dohode, na ktorejkoľvek rieke na Slovensku v Poľsku a Maďarsku.

Ceny poskytovaných služieb sa rôznia podľa náročnosti vodákov. Dvojmiestne kanoe si môžete objednať už za cenu 13 eur na deň, v prípade dvojdňového výletu za 24,50 eur na deň. Kanoe využiteľné pre tri osoby je cene 15 eur na deň alebo 37,60 eur na dva dni. Kto má radšej rafting na člne môže využiť možnosť pre štyri alebo šesť osôb. Na jeden deň je cena prenájmu pre štyroch 29 eur alebo pre šiestich 43 eur, pri dvojdňovom výlete sa cena navýši na 60 eur a 87,10 eur.

Hastrman

Vodácka požičovňa Hastrman je menšia, sľúbuje ale individuálny prístup. Okrem zapožičania lodí a výstroja ponúka aj možnosť kompletne zabezpečiť váš splav, od výstroja, cez dopravu, až po ubytovanie v kempe. Novinkou tohtoročnej sezóny je presťahovanie do základne na Iliaši, kde poskytuje svoje služby. Špecialitou je aj ponúkaný nočný splav. Väčšinou ide o kratší úsek, asi dvojhodinový, ktorý sa vyberá podľa predstavy záujemcov a tiež aj typu lode a skúsenosti posádky.

Na splavovanie môžete využiť dvojmiestne alebo trojmiestne kanoe, raft pre šesť, sedem alebo dokonca deväť osôb. Ceny pre všetky typy ponúkaných plavidiel sú rovnaké a to 10 eur za osobu, na deň a pri sviatočných a víkendových dňoch je cena 15 eur za osobu a deň. Pri dlhších plavbách, dva a viac dní, sú ceny zvýhodnené, kde sa cena nevzťahuje na osobu, iba na konkrétne plavidlo.

Vlkanová

Požičovňa lodí a vodáckeho výstroja prevádzkuje logistickú základňu vo Vlkanovej v spolupráci s Fort Geronimo. Na základni majú k dispozícii plastové dvojmiestne a trojmiestne kanoe ako aj osemmiestne nafukovacie rafty, vrátane kompletného príslušenstva, pádiel, viest, barelov a lodných vakov. Najlepšie obdobie na splav je medzi aprílom a septembrom, podľa počasia.

Dvojmiestne kanoe je v cene 9 eur na deň, počas víkendu 12 eur. Trojmiestne kanoe si môžete zapožičať za 12 eur na deň, v prípade víkendov sa cena mení na 15 eur. Pre väčšie skupiny je k dispozícii aj osemmiestny raft za 36 eur na deň alebo 40 eur počas víkendu.

Čítajte tiež:

Letné lákadlá pre aktívnych Bystričanov. Ako premávajú Cyklobus, Turbus či Astrobus?

FOTO: Bystričania začali prázdninovať pohybom. Ulice mesta zaplnili korčuliari

Foto: ilustračné

Splavovanie Hrona v okolí Bystrice v OBRAZOCH
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM