Kultúra

Tóny organu rozozvučia bystrický chrám. Medzinárodný festival uzavrie nadaný Slovák

Pod Urpínom predvedie svoje umenie mladý organista Marek Dietrich. Spod jeho prstov zaznejú diela trojice autorov!

Ilustračný obrázok k článku Tóny organu rozozvučia bystrický chrám. Medzinárodný festival uzavrie nadaný Slovák
12
Galéria
Zdroj: Vivat Vox Organi

Medzinárodný organový festival Vivat vox organi 2016 sa blíži k svojmu záveru. Oficiálnu časť organového festivalu v banskobystrickej katedrále sv. Františka Xaverského uzavrie už najbližšiu stredu 21. septembra 2016 o 19.30 mladý slovenský organista, Marek Dietrich.

Marek Dietrich je rodák z Prievidze. Už ako veľmi malého ho fascinovala klasická hudba a tak začal samoštúdiom hry na klavíry, ktorú si neskôr zdokonaľoval pod vedením pedagógov. Tak sa začala jeho cesta ku kráľovskému nástroju, ktorému sa rozhodol zasvätiť svoj život. Organ vyštudoval na bratislavskom konzervatóriu pod vedením Petra Reiffersa a momentálne je študentom 4. ročníka Vysokej školy múzických umení v Bratislave, v triede prof. Imricha Szabóa. Marek ako organista začínal vo farskom kostole v Bojniciach, pokračoval aj ako organista v Zápotôčkoch a dnes je organistom v piaristickom kostole v Prievidzi. Súčasne pôsobí ako liturgický organista Kremnického hradného organa. V Kremnici zároveň pôsobí ako pedagóg hry na organe.

Marek nám na svojom koncerte predstaví tvorbu troch autorov organovej hudby. Najprv nás zavedie do obdobia baroka. Pôjde o stretnutie s tvorbou dvoch azda najznámejších autorov baroka: Dietrich Buxtehude (1637?-1707) a Johann Sebastian Bach (1685–1750). Vypočujeme si Buxtehudeho Prelúdium, fúgu, ciaconu C dur a Bachovo prelúdium a fúgu h moll. Hlavná časť koncertu bude venovaná Charles-Marie Widorovi (1844–1937). Zaznie jeho Symfónia č. 6 g-mol, ktorá bola skomponovaná pri príležitosti inaugurácie organa staviteľa Cavaillé Colla na parížskom Trocadére, v roku 1888. Symfónia má 5 častí: Allegro, Adagio, Intermezzo, Cantabile, Finale.

Festival aj po koncerte Marka Dietricha bude pokračovať svojou neoficiálnou časťou s názvom „Koncert plus“ aj nasledujúcu stredu 28. septembra 2016. Pôjde o posledný koncert tohtoročného festivalu Vivat vox organi 2016, ktorého výťažok bude poukázaný na obnovenie vzácneho a významného organa majstra Podkonického z roku 1751, v kostole Premenenia Pána, na Španej doline.

Čítajte tiež:

Bystrické chrámy rozozvučia organy. Predstavia sa prestížni umelci z celého sveta

Bystričanov čaká týždeň nabitý akciami. 10 lákadiel, ktoré netreba prehliadnuť

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM