Jakub Forgács Samospráva

Tisícky eur na platy aj bábkarský festival... Bystrické divadlá sa dočkali navýšenia dotácií!

Rozvíjajú kultúru v našom meste, čo nezostalo nepovšimnuté. Injekcia vo výške tisícok eur mieri do dvoch divadiel v našom meste. Ktoré to sú?

Ilustračný obrázok k článku Tisícky eur na platy aj bábkarský festival... Bystrické divadlá sa dočkali navýšenia dotácií!
Zdroj: TASR

Poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) schválili na pondelkovom zastupiteľstve v Pliešovciach v okrese Zvolen navýšenie dotácie samosprávneho kraja o 10 000 eur pre Bábkové divadlo na Rázcestí (BDnR) na tohtoročný festival Bábkarská Bystrica. Rovnako schválili dorovnanie financovania platov o 9 000 eur pre Štúdio tanca na úroveň roku 2015.

Podľa predkladateľky návrhu Ľubice Laššákovej BDnR dostávalo v predchádzajúcich rokoch na tento významný bábkarský festival dotáciu od BBSK vo výške od 20 000 do 30 000 eur. Tentoraz však samosprávny kraj pridelil v rozpočte divadlu len 10 000 eur. Poslankyňa preto žiadala zvýšiť dotáciu aspoň na úroveň 20 000 eur. Dôvodila aj tým, že tento rok sa uskutoční jubilejný 20. ročník festivalu, v strednej Európe ide o jedinečné podujatie svojho druhu a zúčastňuje sa ho aj niekoľko zahraničných divadiel.

Pre Štúdio tanca žiadala zvýšiť príspevok na platy o 9 000 eur. Ako uviedla, Štúdio má 15 zamestnancov, ale v rozpočte má peniaze iba na štrnástich. Predseda BBSK Marian Kotleba jej však oponoval, že nejde o nárokovateľnú položku, ale o osobné odmeny, ktoré zriaďovateľ nemusí do rozpočtu zahrnúť. Obom divadlám pritom vlani BBSK stopol dotáciu na tanečný festival a sériu predstavení s názvom Stop Extrémizmu!

Podľa poslanca Jána Šimka (nezávislý) kultúru každý vníma inak. On sám navrhol 9 000 eur vyčleniť pre oblastné organizácie Matice slovenskej a Csemadok. To však poslanci v hlasovaní zamietli.

Čítajte tiež:

Opravy ciest v Bystrickom kraji začnú neskôr: Rozhodnutie padlo po Kotlebovom prísľube

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM