Marcel Páleš Kultúra

Tipy na trávenie voľna v Bystrici: Inšpirujte sa našim výberom na víkend...

Víkendové voľno je pre mnohých obľúbeným a očakávaným obdobím. Banská Bystrica je plná možností, vďaka ktorým je možné víkendový čas vyplniť zmysluplne a zábavne. Pomôžeme vám vybrať si.

Ilustračný obrázok k článku Tipy na trávenie voľna v Bystrici: Inšpirujte sa našim výberom na víkend...
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

KONCERTY:

  • Piatok Koliba u sv. Krištofa, Uľanská cesta 170 – ĽUDOVÁ HUDBA V KOLIBE U SV. KRIŠTOFA – Javorík
  • sobota Koliba u sv. Krištofa, Uľanská cesta 170 – ĽUDOVÁ HUDBA V KOLIBE U SV. KRIŠTOFA – Zacharovci

DIVADLO:

  • Sobota 18:30 Štátna opera – MY FAIR LADY /Frederick Loewe – Alan Jay Lerner/ – Príbeh slávneho, dnes už klasického muzikálového titulu sa odohráva v Anglicku. Profesor Higgins stretáva pouličnú kvetinárku Lisu Doolittlovú. Toto „jednoduché“ dievča s jej slangovou angličtinou chápe ako surový diamant, hodný jeho ruky klenotníka. Uzavrie preto stávku s priateľom plukovníkom Pickeringom, že Lisu do šiestich mesiacov naučí hovoriť a vystupovať ako naozajstnú „lady“. Nakoniec sa mu jeho zámer nepodarí, ale do svojej zverenkyne sa beznádejne zamiluje.
  • Nedeľa 10:00 BDNR – BATOLÁRIUM – Najmladší divadelný projekt na Slovensku! Interaktívne predstavenie pre batoľatá a ich rodičov. Divadlo pre najnajmenších totiž nie je len o tvorbe predstavení, ale aj o dialógu s dôležitými osobami v živote malého dieťaťa – s jeho rodičmi alebo vychovávateľmi/ľka­mi. Práve oni/ony rozhodujú o tom, ktoré podnety ich dieťa prijme. Rodičia a opatrovatelia/ľky vytvárajú pre dieťa bezpečné miesto, z ktorého sa dajú podnikať výpravy do okolia, spoznávať a skúmať.
  • Nedeľa 16:00 BDNR – ROZPRÁVKY O PSÍČKOVI A MAČIČKE – V Rozprávkach o psíčkovi a mačičke je ukryté stále aktuálne podobenstvo o dvoch rozdielnych stvoreniach, ktoré spolu žijú a snažia sa – napriek svojim rozdielom – prežiť krásne chvíle, pochopiť jeden druhého, a pritom sa ešte aj potešiť.

VÝSTAVY:

  • Piatok a nedeľa Tihanyiovský kaštiel – Stredoslovenské múzeum – IRÁN II – Inou cestou – Výstava fotografa a vášnivého cestovateľa Milana Okruhlicu. Fotografie dokumentujúce cestu Banskobystričana tajomným Iránom ponúkajú pohľad nielen na turisticky vyhľadávané zaujímavosti, ale i na miesta, kde často noha turistu nevkročí.
  • Piatok až nedeľa Thurzov dom – Stredoslovenské múzeum – OBNOVENÝ PÔVAB MORTUÁRIÍ – Stredoslovenské múzeum opäť odhalí verejnosti skvosty svojho fondu v podobe kolekcie zachránených mortuárií. Viac ako 50 kusov smútočných oznámení o úmrtí členov šľachtických a zemianskych rodov bude prezentovaných na ojedinelej výstave s názvom Obnovený pôvab mortuárií.
  • piatok až nedeľa Stredoslovenská galéria – 99 VARIÁCIÍ – TANCUJÚCI FOTOGRAF KANG YOUNGHO – Výstava veľkoformátových fotografií z tvorby súčasného kórejského fotografa Kang Youngho
  • piatok, sobota, nedeľa – Stredoslovenská galéria, Dolná 8 – MINÚTOVÉ ROMÁNY – Výstavný projekt je scénou na uvedenie a konfrontáciu performatívnych prístupov Imre Buktu (HU), Ľubomíra Ďurčeka (SK), Jiřího Kovandu (CZ) zo 70. a 80. rokov 20. storočia. Títo umelci úsporným gestom fotograficky dokumentovanej civilnej performancie, alebo efemérnej intervencie v mestskom, či vidieckom prostredí aktivujú imagináciu diváka…
  • piatok a sobota ŠVK – ČAROVNÝ SVET ROZPRÁVOK BRATOV GRIMMOVCOV
  • piatok a sobota ŠVK – OCENENIA V ČASE – Nájdete tu literárne a hudobné plakety, pamätné a jubilejné medaily významných predstaviteľov kultúrneho života banskobystrického regiónu.
  • Piatok a sobota ŠVK – ERICH KÄSTNER – výstava kníh a audiovizuálnych dokumentov pri príležitosti 115. výročia narodenia Ericha Kästnera.

PREDNÁŠKA:

  • Piatok 16:30 – ZIMNÁ HARMÓNIA – prednáškový podvečer zdravého životného štýlu na tému ZDRAVÉ CHUDNUTIE – harmonický podvečer, kde sa bude venovať zdravému životnému štýlu, detoxikácii organizmu, zdravej štíhlosti, ale aj ženskej kráse a vzťahu k sebe samému. Vyskúšame chutné a zdravé jedlá, v príjemnom prostredí a spoločnosti. Viac info a rezervácie na: info@akcieprezdravie.sk

WORKSHOP A INÉ:

  • Piatok 17:00 sála Domu misijného hnutia, Skuteckého 4 – TANEČNÉ KURZY SHORTY SWINGIN – tanečný workshop
  • Sobota 18:00 Stredoslovenské osvetové stredisko, Dolná 35 – BANSKOBYSTRICKÝ FOTOKLUB – Stretnutie členov a priateľov fotografie. /Komorná sála SOS/
  • Nedeľa 9:00 do 17:00 Tihanyiovský kaštiel – Stredoslovenské múzeum, Radvanská 27 – NEDEĽNÉ TVORIVÉ DIELNE PRE DETI – SPRIEVODCA STOPAMI LESNEJ ZVERI – Počas prechádzok lesom neraz natrafíte na rôzne stopy, ktoré za sebou zanechali lesné živočíchy. Radi by ste vedeli komu patria? Vyrobte si u nás sprievodcu stopami zvierat, ktorý Vám s pátraním pomôže.
  • Nedeľa 13:00 do 17:00 Thurzov dom – Stredoslovenské múzeum, Námestie SNP 4 – – NEDEĽNÉ TVORIVÉ DIELNE PRE DETI –FAŠIANGOVÉ MASKY – Medzi najveselšie sviatky roka patria fašiangy. Zabudnite na princezné a spidermana, zamaskujte sa strašidelne ako vaši dedovia.
  • Nedeľa Radnica, Námestie SNP 1 – VEĽKÝ DETSKÝ KARNEVAL – Mesto Banská Bystrica pozýva všetky malé aj veľké deti na Veľký detský karneval. Čaká na vás fašiangová diskotéka, súťaž o najkrajšiu karnevalovú masku, súťaž o pekné ceny, veľa zábavy a tanečná škola Janette Fáberovej. Vzhľadom na obmedzenú kapacitu Cikkerovej siene Radnice na Námestí SNP č. 1 v Banskej Bystrici je možné zakúpiť vstupenky iba v predpredaji v Informačnom centre na Námestí SNP.
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM