Eva Drugdová Kultúra

TIP: Veľký letný PREHĽAD ľudových slávností a festivalov v Banskobystrickom kraji

Počas leta sa milovníci tradícií majú na čo tešiť. Aj v našom okolí sa dočkajú hneď niekoľkých festivalov a ľudových slávností s bohatým programom.

Ilustračný obrázok k článku TIP: Veľký letný PREHĽAD ľudových slávností a festivalov v Banskobystrickom kraji
5
Galéria
Zdroj: TASR

Horehronské dni spevu a tanca v Heľpe 2017

23. – 25. júna 2017, Heľpa

V Heľpe sa počas najbližšieho víkendu bude konať už 52. ročník Horehronských slávností spevu a tanca. Na podujatí sa vám predstavia domáce skupiny a súbory, ktoré uchovávajú folklórne dedičstvo kraja ľudí žijúcich pri Hrone. Okrem toho prídu hostia z celého Slovenska. Počas bohatého kultúrneho programu nebude chýbať ani tradičný jarmok s remeslami a heľpianska kuchyňa. Kto má záujem, bude sa môcť naučiť aj vyšívať či paličkovať.

Klenovská Rontouka 2017

23. – 25. júna 2017, Klenovec

V Klenovci bude prebiehať 39. ročník Gemersko-malohontských folklórnych slávností. Počas podujatia sa prezentujú všetky folklórne súbory, remeselníci, sólisti inštrumentalisti z tohto územia, spolu s hosťujúcimi kolektívmi z ostatných regiónov Slovenska a zo zahraničia. Cieľom podujatia je oživovať, rozvíjať a uchovávať tradičnú ľudovú kultúru, ako piesne, hudbu, tanec, tradičný odev, remeslá, gastronómiu, zvykoslovie, aj nárečia. Súčasťou slávností sú tradičné dvory s tvorivými dielňami, hudba, spev a tanec ako i tradičný jarmok remesiel.

Folklórny deň v Podhorí

1. júla 2017, Obec Podhorie

Folklórny deň v Podhorí začína slávnostnou svätou omšou a pokračuje ľudovou zábavou až do rána. Predstavia sa vám rôzne folklórne skupiny, ktoré vás budú sprevádzať celým dňom. Okrem hudby a tanca sa môžete tešiť aj na množstvo sprievodných akcií. Nebude chýbať jarmok remesiel, ochutnávka tradičných špecialít, detské tvorivé dielne, expozícia bábok a samozrejme veľa hudby a príjemná atmosféra.

Čerešňová hostina Kordíky 2017

2. júla 2017, Kordíky

Čerešňová hostina sa koná pri príležitosti vysvätenia miestneho kostola. Toto podujatie je spojené s varením tradičného Kordíckeho štiarcu (jedlo zo zemiakov a múky), čo bolo jedlo chudobných a jednoduchých uhliarov a drevorubačov. Varenie je spríjemnené kultúrnym programom a zábavou. Nedeľa znamená vyvrcholenie osláv. Ráno začína omšou a poobedie je venované športu. Zvyčajne ide o futbalový zápas ženatí vs. slobodní.

Akademický Zvolen 2017

4. – 6. júla 2017, Námestie SNP

Technická univerzita vo Zvolene v spolupráci s mestom Zvolen vás pozývajú na medzinárodný festival vysokoškolských folklórnych súborov. Počas podujatia sa môžete tešiť na festivalové koncerty v divadle, ale aj na folklórne večery, ktoré sa budú konať na zvolenskom námestí. Predstaví sa vám súbor Poľana z Technickej univerzity vo Zvolene či Mladosť z UMB v Banskej Bystrici, no nebudú chýbať ani iné domáce a zahraničné súbory.

Folklórne slávnosti pod Poľanou Detva 2017

7. – 9. júla 2017, Detva

Nenechajte si ujsť ani 52. ročník Folklórnych slávností pod Poľanou, ktoré sa budú konať v Detve. Tieto folklórne slávnosti vznikli v roku 1966 a patria medzi tri najväčšie folklórne festivaly na Slovensku. Súčasťou slávností je i Remeselný jarmok, na ktorom budete môcť obdivovať výrobky a šikovnosť remeselníkov.

Ozveny staroslovienčiny pod Kráľovou hoľou Telgárt 2017

15. – 16. júla 2017, Telgárt

Obec Telgárt a Stredoslovenské osvetové stredisko Banská Bystrica vás pozývajú na festival viachlasného chrámového a ľudového spevu. Pôjde o podujatie Ozveny staroslovienčiny pod Kráľovou hoľou.

V. Muzikantský juliáles Lučenec 2017

15. júla 2017, Lučenec

Už po piatykrát sa v Lučenci stretnú muzikanti, ale aj milovníci dobrej hudby, aby spolu strávili príjemné sobotné letné popoludnie a večer. Podujatie sa bude konať v mestskom parku a o skvelú náladu sa postarajú kapely: KORD, Poker, REvoLUCIE, TripleR, Steve Misik & Co a iní.

Na Badínskych vŕškach a súťaž vo varení „Hlobánskej fučky“ 2017

28. – 29. júla 2017, Badín

Počas podujatia sa budete môcť oboznámiť s výrazným slovenským folklórom a piesňami, ktoré vás pobavia pri tanci. Ako každý rok, počas tohto stretnutia prebehne súťaž vo varení „Hlobánskej fučky“. Ochutnať budete môcť z „badínskych špecialít“ – fučku, trhance, pirohy. Nebude chýbať ani guľáš a iné špeciality z diviny.

Novohradský folklórny festival Lučenec 2017

28. – 29. júla 2017, Lučenec

Novohradský folklórny festival odštartuje prehliadka vynikajúcich ľudových súborov z regiónu, ale aj zo zahraničia. Súčasťou veselice bude aj ochutnávka tradičných jedál. Počas tzv. „Domu tanca“ vás tanečný odborník naučí tancovať základné slovenské folklórne tance. V uliciach mesta sa počas Krojovaného sprievodu bude niesť dobrá nálada, spev, tanec a hudba. Večer bude prebiehať nádherný koncertný program, v ktorom vystúpia všetci účastníci folklórneho festivalu. Po ukončení programu v amfiteátri je pre návštevníkov pripravené pokračovanie v podobe folklórnej „tancovačky“.

Foto: ilustračné

Folklórne slávnosti pod Poľanou
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM